Pimapen temizliği çok zor değildir. Dikkat edilmesi gereken husus lekeler taze iken temizliğini sağlamaktır. Pimapen temizliği ve PVC bakımı merak edilen hususlardandır
Pimapen temizliği çok zor olmamakla birlikte inşaat aşamasındaki binalarda herhangi bir hasara ya da çıkması zor boya lekelerinin yerleşmesine engel olmak için mutlaka bir boyacı streç ile camların kaplanması gerekir. Eğer buna rağmen pencerelerde boya lekesi oluştu ise yumuşak bir fırça ile ya da kullanılmış diş fırçası ile temizliği sağlanabilir.
Hemen temizliği sağlanmayan camların üzerinde kalan harç ya da boya lekeleri yüzeylerin özelliklerine zarar vererek parlaklığını yitirmesine neden olacaktır. Ayrıca kuş pisliği ya da çamur lekeleri de aynı etkiyi yaratabilmektedir. PVC temizliği esnasında pütürlü ya da partiküllü temizleyici kullanılmaması önerilir. Ya krem bir temizleyici kullanılmalı ya da sadece mikro fiber bez ile temizliği sağlanmalıdır.
Camlar için se ayrıca üretilmiş cam bezleri mevut. Onların kullanımı camların daha uzun ömürlü olmasını sağlar. Pencere temizliğine geçmeden önce çerçeve temizliği şarttır. Zira sadece cam temizliği bir işe yaramayacaktır. Çerçevelerin iç kısımları ve contaların köşeli yerleri mutlaka eski bir diş fırçası ile temizlenmelidir. Yoksa bütün toz ve kir oralarda birikecektir.
Adım adım Pimapen temizliği, sıra ile anlatılacak olursa eğer, ilk önce çok yumuşak olmayan ama sert de olmayan bir bez, yanına sabunlu su veya sprey temizleyici. Özellikle önce çerçeveler temizlenmelidir. Çerçevelerin temizliği yapılırken üst kısımlar daha tozlu olacağından oralar en son temizlenmelidir.
Özellikle dışarda kalan kısımlar sık kirlendiğinden en azından haftada bir kez temizlenmesi önerilir. Daha sonra cam temizliğine geçilir. Camlar için yeni çıkan kuru temizleme cam bezleri mevut. Eğer bunlardan biri yok ise eski atlet ya da eski penye bir bluz yardımı ile önce sprey temizleyici sıkılır sonra da dairesel hareketlerle temizliği sağlanır. Ama camların köşe temizliğine dikkat etmek gerekir.
PVC malzemesinin farklı bir sürü rengi mevut olup bu renklerin matlaşmasını önlemek ve özelliğini korumasını sağlamak için, mümkünse deterjansız temizlik uygulanmalı. Ayrıca çerçeve temizliği esnasında ağartıcı kullanılması hem PVC’ ye zarar verir hem de temizleyen kişinin ellerine.
PVC sistemlerinin ağartıcı ya da asidik içeriği fazla olan temizleyicilerle temizlenmemesi gerektiği daha önce belirtilmişti. PVC türü elemanların içerden terlemesini önlemek için oda ısısının 20 ya da 22 derece olması gerekir.
Yoğun su kullanılan, örneğin banyo ya da tuvalet, gibi yerlerde pencere açık tutulup içerisi havalandırılmalıdır. Yoksa her kullanımdan sonra kuru bir bez ile silinmelidir. Partiküllü temizleyiciler farklı renk PVC temizliği esnasında çizerek zarar verebileceği için bu tür temizleyicilerden de uzak durulması gerekir.
Peki farklı renk PVC temizliği nasıl olacak? Tam olarak şöyle ki koyu renk PVC temizliği sadece nemli bir bezle bile yapılabilir. Açık renk PVC’ler yine zararlı kimyasallar kullanılmadan sprey temizleyici ve yumuşak penye bir bez ile temizlenebilir.
Kullanılacak bezin fazla sert olmamasına özen gösterilmelidir. Bu tür PVC’ leri temizlemek için sert yüzeyli bulaşık süngerleri kullanmayı düşünenler varsa, şiddetle önerilmiyor. Çizilmiş PVC kirli PVC’ den daha kötü görünüyor.
PVC’ler plastik doğrama oldukları için mevsim şartlarından kötü etkilenebiliyorlar. Bu kötü etkilerin izlerini en aza indirgemek, hatta yok edebilmek için PVC bakımı yapmak şart. Bütün hareketli kapı ve pencere malzemelerinin en az ayda bir kez yağlanması gerekiyor.
Bu aşınmaları önlemek içindir. Pencere kollarının cıvatalarını arada ir kontrol etmek gerekir. Cıvatalar gevşemişse sıkılması gerekir. Pencere ve PVC kapı kenarlardaki siyah contalar zamanla aşınır veya yerinden çıkar.
Bu durumda yenisi ile değiştirmek gerekecektir. Pencere köşelerindeki su tahliye delikleri tıkalı ise açmak gerekir. İnşaat esnasında oluşan boya ve alçı lekeleri kurumadan silinmelidir ki aşınma ve matlaşmaya neden olmasın.
Eğer ürünler yeni takıldıysa üretici bantlarını ve koruyucu folyoları sökmek için üzerlerine biraz yağ sürerek bir ya da iki saat sonra sökmek ve oluşan bant lekelerini anında temizlemek gerekir. Farklı lekelerin temizliği için krem temizleyici kullanmalıdır.