Evin içerisinin soğumasını önleyebilmek amacıyla dışarıdan gelen soğuk havanın önlenebilmesi için evinizde uygulayacağınız yöntemler.

Pencereden Soğuğun Girmesinin Nedenleri


Pencereden Gelen Soğuğu Engelleme

Pencereler soğuk havanın içeriye girerek ısı kaybının oluşmasını, rahatsız edici gürültünün ve tozun içeriye girmesini de engellemek için tasarlanmıştır. Pencereler montaj hatası olmadığında, eskimesi veya açıklık olmaması durumunda soğuk havanın içeriye girmesini engelleyecektir. Pencerelerin kış aylarında soğuk havayı içeriye geçirmesinin nedenleri arasında şunlar gösterilmektedir:

  • Montaj hatası;
  • Malzemelerin yıpranması;
  • Camların kırılması;
  • Açıklık olması;
  • Mermerin kırılması;
  • Macun, silikon conta eskimesi.

PVC ya da ahşap kaplama olarak üretilen pencerelerin soğuk hava, gürültü ve toz engellememesinin en büyük nedeni montaj hatası olmaktadır. Daha sonrasında ise pencerenin (çerçevesi, camları, conta, macun, silikon, menteşe vs..) eskimesi sonucunda oluşacaktır.

Kış mevsimi gelmesiyle birlikte plastik olarak üretilen çerçevenin hacminde küçülme meydana gelecek ve soğuk nedeniyle conta eskiyecektir. 

Pencereden Giren Soğuğu Engelleme Yöntemleri


Pencereden Kontrol Testi

İçeriye soğuk havanın girdiğinden şüpheleniyorsanız, bir mum ya da çakmağı pencereye yaklaştırmalı ve ateşin hareket etmesi durumunda soğuğu engelleyemediği anlaşılacaktır. Pencerenin montajı sırasında, takılması konusunda profesyonel bir ekip tarafından takılırsa montaj hatası olmayacaktır. Zamanla eskiyen parçaların değiştirilmesi, menteşenin gevşemesi ya da kırılması durumlarına da dikkat edilmelidir. Pencereden içeriye soğuk hava giriyor ve ısıyı korumak için alınacak önlemler şunlardır:

Pencere Tamiri

  • Menteşe Tamiri;
  • Camların değiştirilmesi;
  • Conta bakımı;
  • Macun ya da silikon çekimi;
  • Montaj köpüğü;
  • Kilit değişimi.

Menteşe ve Kilit Tamiri: Soğuğun menteşe tarafından geliyorsa, menteşelerin arızalı olması sebebiyle tamiri gerekmektedir. Zamanla menteşelerin gevşemesi ile birlikte PVC pencere kanatlarında kayma meydana gelebilir. Menteşelerin, pencere kapanması ya da açılmasında etkili olur. Bozulması, kırılması halinde kanat kısmında kayma oluşacağından açıklık meydana gelir. Menteşenin tamir edilmesi ya da yenisiyle değiştirilmesi gerekmektedir. Kilit kısmında oluşan arıza nedeniyle, pencerenin kapandığı bölümde açıklık oluşur.

Gözle görülmeyecek kadar küçük bir açıklık bile ısı kaybına neden olur.

Malzeme Değişimi: PVC olarak üretilen ya da ahşap pencerelerin zamanla malzemelerinin eskimesi sonucunda soğuğu engelleyemeyecektir. Pencere taban kısmına konulan mermer, alt kısımdan gelen soğuğu önleyecektir. Kırılan camlar, montaj sırasında köpüğün az kullanılması contasının soğuk hava nedeniyle çatlaması durumunda yenisiyle değiştirilmesiyle birlikte soğuğun içeriye girmesini büyük oranda engellemiş olacaksınız.

Çift Cam Kullanımı

Soğuğun engellenmesinde etkili olan camların zamanla eskimesi ya da kırılması gibi durumlarda ısı kaybına neden olur. Çift camların arasında sızıntı olması halinde pencerenin gürültüyü, tozu ve soğuğu engelleme görevini yerine getiremeyecektir. Unutulmamalıdır ki camların kullanım süresi 10 ile 15 yıl arasında değişmektedir.

Çok soğuk iklim şartlarında 3 camlı pencereler kullanılmaktadır.

Silikon, Macun ya da Köpük Çekimi

Soğuğun engellenmesinde cam kenarlarına çekilecek macun, silikon ya da köpük sayesinde engellenmesi mümkündür. Ahşap camların kenarlarına çekilecek macunun soğuğa maruz kalması nedeniyle çatlaması ve dökülmesi görülmektedir. Macun alınarak cam kenarına çekilmesi ve fazlalığının alınmasıyla önüne geçmiş olacaksınız.

Silikon veya köpük çekimi günümüzde en çok tercih edilen yöntemler arasında olmaktadır. Estetik açıdan göze daha güzel görünmesi nedeniyle insanların tercihi silikon olmaktadır. Özel üretilen silikon tabancası ve silikonun pencere çerçevesi ve cam kenarına açıklık kalmayacak şekilde çekilmesi gerekiyor.

Köpük daha çoğunlukla pencere çerçevesi ile duvar kısmına çekilerek soğuğu engellemesi için kullanılan bir yöntemdir. Montaj sırasında şayet hata varsa, soğuğun içeriye girmesiyle ısı kaybı yaşanacaktır. Bunu önlemek için köpük tabancası alınarak çerçeve ve duvar kenarına sıkılmasıyla açıklığı önlemeniz mümkündür.

Pencere Süngeri

Marketlerde bile günümüzde satılan süngerlerin soğuğun içeriye girmesini büyük oranda engellediği bilinmektedir. Özel olarak üretilen ve değişik uzunluklardaki süngerlerin kendiliğinden yapışkanlı olması sayesinde vakit kaybetmeden pencere kenarlarına çekilebilir. Aldığınız süngerin rengini de belirleyecek olduğunuz için istediğiniz renkte satın alabilirsiniz. Süngerin arka kısmında bulunan yapışkan özelliğini kaybetmemesi için konulan kağıt çıkartılarak yapıştırılmalıdır.

 

Cam Filmi

Isı yalıtımı için cam filmi soğuk aylarda yalıtım sağlamak için uygulanacak yöntemler arasındadır. Cam filmi olarak bilinen ve dışarıdan gelen soğuğun içeriye girmesini engelleyecektir. Cam kenarlarında oluşan açıkları kapatmak içinde kullanılır.

Kalın Perde

Özel olarak üretilen ve ülkemizde kalın perde olarak isimlendirilen termal perdeler kışın oda içerisinde ısı kaybı oluşmasını engellemektedir.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (4 votes, average: 3,50 out of 5)
Loading...

Yorum ekle