Çoğunlukla kuzey cepheye bakan yüksek katlarda bulunan evlerde PVC ve diğer camlarda terleme yapılmaktadır. Pencerelerin termele yapmasının nedenleri ve önlenmesi.
Pimapen ya da PVC pencerelerde oluşan terleme son kat evlerde daha çoğunlukla görüldüğü gibi kuzeye bakan evlerin pencerelerinde de terleme yapar. Pimapen camların terleme yapması soğuk havalarda daha çok olur. Çünkü soğuk havanın dışarıdan cama vurması ve odanın da sıcak olması sebebiyle cama çarpan havanın terleme yapması görülmektedir. Dışarıdaki havanın soğuk olması ve içerinin sıcak olması nedeniyle, iç camın sıcak hava ile temas etmesi halinde buharlaşma ve terleme olur. PVC camında buharlaşma ve terleme görülebilir. Ayrıca terlemenin oluşmasının nedenleri arasında şunlar bulunmaktadır:
Pencerenin buhar ve terlemesi demek, soğuk havayı tutamaması sonucunda gerçekleşecek olduğundan pencerelerin bakıma ihtiyacı olduğunun belirtisi olmaktadır. Günümüzde evlerde kullanılan pencereler çift camlı olmaktadır. Bu üretilen pencerede bulunan çift camın arasında bir boşluk bulunmaktadır. Bu boşluk içerisinde ki kullanılan çıtanın sayesinde soğuk hava içerdeki cama ulaşması engellenmiş olur. Isı yalıtımı olması sayesinde bu durum gerçekleşecektir. Isı yalıtımı olmayan pencerelerde ise çift cam kullanılmış olsa da soğuk havanın içerdeki ısı derecesi yüksek olan cama ulaşmasını engellememesi nedeniyle gerçekleşecektir.
Camlarda terleme olması durumunda ısı kaybının da yaşanacak olduğundan enerji tüketiminin artmasına neden olacaktır.
PVC ya da kapı pencerelerinde terlemenin en çok görüldüğü yerler arasında havanın su buhar miktarının az olduğu odalarda daha çok görülmektedir. Kullanılan malzemelerin çok ucuz ve kalitesiz olması, ısıcam kullanılmaması, ayrıca pencerelerin şeffaf olması da yoğuşmanın daha çok fazla olmasına neden olur. Malzemesi eksik olarak takılan pencerelerin, nem oranının dengelenebilmesi için camların değiştirilmesi gerekmektedir.
Camlarda açıklık oluşması, tam olarak kapanmaması gibi bir arıza olması halinde içeride oluşan ısı sebebiyle camlarda nemin oluşması görülmektedir. Bu nedenle de kış mevsimine özellikle girilen ilk aylarda pencere ve kapı onarımının gerçekleştirilmesi önemlidir. Çok soğuk havalarda odanın içerisinin çok sıcak olunmamasına dikkat edilmelidir. Isınmak için kombinin ya da sobanın fazla yakılması halinde terleme daha yoğun olarak görülecektir. Ayrıca nem oluşmaması için ve terlemenin engellenmesi adına şu önlemler alınmalıdır:
Oda sıcaklığı her zaman 18 derece ile 22 derece arasında olunmasına dikkat edilmelidir. Çok fazla ısının olduğu durumlarda terlemenin yoğun olacağı için kontrol edilmelidir. Özellikle de sabah erken saatlerde ve akşam saatlerinde evin en az 2 defa havalandırılması terlemenin oluşmasını engelleyecektir. Oturduğunuz ve yattığınız odanın içerisinde çamaşır kurutmamaya, buhar oluşacak bir durumun gerçekleşmemesine dikkat edilmelidir. Akvaryumu olan odaların nem oranı yüksek olacaktır. Bu durum da pencere ya da kapılarda ve hatta duvarlarda terleme olmasına neden olur.
Banyo ya da tuvalet gibi sıcak suyun yoğun olarak kullanıldığı yerlerin buhar oluşmasına neden olacaktır. Terlemenin oluşmasında en büyük nedenlerden biri olacağı için duş aldıktan sonra kapının açık bırakılarak havalandırılması çok önemlidir. Şayet sıcak suyla duş alınmasından sonra kapıların kapatılması durumunda buharın içerde kalması sebebiyle sadece terleme oluşmayacak ve bir süre sonra duvarlarda küf oluşmasına neden olur.
Suyun buharlaşmasına neden olacak gaz sobası, katalitik sobaların kullanılmaması gerekmektedir.
Pencerelerde ısı yalıtımını sağlayacak olan, lastiğin kopması, camların kırılması gibi durumlarda değiştirilmesi gerekmektedir. Pimapen camların çok eskimesi durumunda PVC değiştirilmesi önerilmektedir. Camın kenar kısımlarına silikon şerit çekilmesi sonucunda soğuk havanın içeri girmesini engelleyecek olduğundan oluşacak terlemenin önüne geçilmiş olacaktır.
Evin ısınması için soba kullanılıyorsa, soba üzerinde yemek pişirilmemesi, su kaynatılmaması veya çay demlenmemesine dikkat edilmelidir. Odanın içerisinde suyun buharlaşması durumunda camlarda ve duvarlarda buğulanma ve terleme yapacaktır.