Evlerimize güneş, hava girmesini sağlayan cam ve etrafı çerçeve ile kaplı sistemlere pencere denir. Aynı zamanda kapalı konumdayken dışarıyı görebileceğimiz şekilde biçimlendirilmişlerdir. Gün geçtikçe gelişen teknoloji sayesinde enerji ve ısı koruma sistemleriyle ortaya çıkartılan ürünler, başta PVC ve ahşap doğrama seçenekleriyle çift cam modülü sunmaktadır.
İki cam arasında özel gaz ya da havasız seçenekleriyle dışarıdaki hava sıcaksa içerisi serin, dışarısı soğuksa içerisi sıcak olur. Bu sayede klima ya da diğer çeşit soğutucuları kullanma oranı minimuma inerek elektrik faturalarından tasarruf edersiniz. Yine aynı şekilde doğalgaz, elektrikli ısıtıcı, soba ve benzeri ürünleri kullanırken de tasarruf edeceğinizden dolayı hem yakıt hem de enerji açısından bir fayda sağlamanız mümkündür.
Ahşap doğramalar sürekli bakım, vernikli ahşap koruyucu isterler. Bakımları geciktiğinde ya da yapılmadığında yağmur ve kar ile su alan tahta şişerek, kasada bozulmaya sebep olur.
Yazları ise gevşeyen ahşap ve üzerindeki boya sıcak sayesinde kurumaya ve soyulmaya başlar. Ardından büyük çatlaklar oluşur ve bir süre sonra dış cepheden görebileceğiniz biçimde pencere görevini kaybetmeye başlar. Bu şekilde bir kış ve yaz geçirdikten sonraki kışa ve sonbahara üzgün girmeniz muhtemel olacaktır.
Çünkü bu çatlaklar, yarıklar ve vernik kullanılmamış ahşap içeriye su almaya başlayacaktır. Eski zamanda pencerelerin ve balkon kapılarının önüne bez parçaları, gazeteler veya evde kullanılmayan kıyafetler konulurdu. Havayı ve suyu kesmek için.
Bu şekilde, ilkel ve görüntü kirliliği oluşturan, aynı zamanda da sizlere büyük bir yük oluşturan bu durumla karşılaşmamak için sizlere aktaracağımız bilgileri mutlaka incelemelisiniz. Kendiniz uygulamayacağınızı düşünüyorsanız bir yetkili servis ya da şehir ustasına danışarak ücretli hizmet alabilirsiniz. Alacağınız ücretli hizmet sizlere fatura ve profesyonel işlem sunacağı için, hem içiniz rahat olur hem de ileride karşılaşacağınız bir durumda yasal olarak yaptırdığınız tamirat hizmetinde hakkınızı arayabilir konumda olacaksınız.
Sık karşılaşılan sorunlar:
Pencere tamiri nasıl yapılır şeklinde bir sorunuz varsa, yaşadığınız problemi tam olarak netleştirmeniz gerekmektedir. Yukarıda maddeler halinde listelemiş olduğumuz sorunlar genel olarak pencere tamiri alanına girmektedir.
Ahşap ve Pimapen olarak adlandırdığımız PVC yani eritilerek sıkıştırılmış, sağlam plastik malzemeden yapılandırılan, binalarda beyaz renkli olarak gördüğümüz yapılardır. PVC pencereler yukarıda bahsettiğimiz yıpranma ve bozulma olaylarına çok daha fazla dayanıklıdır. Mevsim şartlarından ve doğa olaylarından minimum derecede etkilenmesinin yanı sıra, ahşap gibi çok esnek olmadığından takılan parçaların, ispanyoletin, kilidin ve kolun bozulma süresi çok daha uzun olacaktır.
Pencereyi açıp kapatırken takılma sorunu yaşıyorsanız tamir etmeniz gereken kısım menteşelerdir. Çap yerleştirme adı verilen bu olay, terazileme yardımıyla düzeltilir ve sorun ortadan kaldırılır.
Balkon kapısını çekerek, iterek ya da ekstra güç harcayarak kapatıyorsanız öncelikle menteşeleri, sonra kasayı ve en son olarak yan kilit adı verilen ispanyoleti değiştirmeniz gerekebilir.
Kilit mekanizması ise ispanyoleti hareket ettiren, tırnakların karşılıklardaki çentiklere geçmesini sağlayan yapıdır. Normal kapılardakiyle aynı sistemle çalışır. Fakat kilit ustası yani çilingir çağırarak ispanyolet ayarlaması ve kilidin kontrol edilerek teslim edilmesi gerekir.
Pencereniz su alıyor ise sorunun neden kaynaklandığını tespit ediniz. Kasa contalarından mı yoksa çift camdan mı geliyor anlamalısınız.
Az önce de söylediğimiz gibi, işin ustasını çağırmanız sizin için en mantıklı seçim olacaktır. Ahşap yapılar gibi PVC işi de özel olarak ilgi ister. Sıkıştırılmış plastik oldukları için, pencerenizi çizebilir, kesebilir ya da vidalama yaparken yanlış vidalama yüzünden boşluk bırakabilirsiniz. Bu da sizin zararınıza olacaktır.
Bu kısım ise hayati önem taşır. Seçeceğiniz kişi ya da firmanın araştırmasını iyi yapmalısınız. Size nasıl yaklaştıkları, çözüm üretim teknikleri ve diğer özellikleri mantıklı geliyorsa çalışmaktan kaçınmayın. Ancak ufak işler için aşırı ücretler talep ediyorlar ise ya da çözüm arayışı konusunda yetersizlerse çalışmanızı kesinlikle tavsiye etmiyoruz.