Kapı menteşeleri zaman içerisinde yağlanmaması durumunda içerisinde ki yağ miktarının azalması durumunda ses çıkarmaya başlayacaktır. Gıcırdayan kapının yağlanması.
Kapıların açınıp kapanabilmesi için menteşelerinin yeterli miktarda yağ olması gerekmektedir. Menteşede yağın azalarak bitmesi durumunda ya da menteşelerin üretilmesi sırasında oluşacak hatalar sebebiyle de oluşur. Aynı zamanda da biriken tozlar sebebiyle de gıcırdamaya neden olacaktır. Kapı gıcırdamasının nedenleri şunlardır:
Kapnın açılıp ve kapanırken sürtünme yapması sonucunda kayganlığını kaybetmesi nedeniyle ses çıkaracaktır. Gıcırdama olması halinde menteşenin yapısına bakılması gerekmektedir. Menteşede bulunan vidaların kontrol edilmesi ve yerinden çıkmamış olmasına dikkat edilmelidir. Şayet menteşenin herhangi bir sorun olmaması halinde kapının tozlanması ya da paslanması sebebiyle de olması mümkündür. Bu nedenle de zaman zaman tozunun alınması ve paslanmasını engellemek için belirli aralıklarla yağlanması gerekmektedir.
Açılırken ve kapanırken ses çıkarmasını önlemek amacıyla eski kapının menteşeleri altı ayda bir ve yeni olanları ise senede bir defa düzenli olarak yağlanmalıdır.
Kapı menteşesinde yağın zamanla azalması durumunda ilk olarak tiz bir sesle başlayacak ve daha sonradan ise bu ses daha da fazla olacağı için rahatsız edilecek bir ses ortaya çıkacaktır. Gıcırdamakta olan kapının yağlanmasından önce yapılması gerekenler bulunmaktadır. Bunun için menteşenin tozunun alınması gerekmektedir. Tozu üzerinde olan bir menteşe yağlanması durumunda, tozun birikmesine neden olur. Kapı menteşesinin ses çıkarmaması için kullanılacak yağlar şunlardır:
Kapı menteşesi yağlanmadan önce menteşenin kontrol edilerek paslanıp paslanmadığına bakılması gerekmektedir. Paslanma olması durumunda marketlerde satılan pas çözücüler alınarak pasın giderilmesi için kullanılmalıdır. Pas çözücünün bir bez üzerine bir miktar konularak bütün bölümlerinin pasın çıkartılması için silinmelidir.
Gıcırdamakta olan bir menteşenin yağlanmasında makine ve gres yağı çok etkili olmaktadır. Fakat gıcırdayan bir kapının çıkarmış olduğu ses nedeniyle rahatsızlık vereceği için gres ya da makine yağı bulunmaması durumunda zeytinyağı ya da ay çiçek yağı da kullanılabilir. Fakat yemeklik yağların kullanımı sonucunda, daha çabuk toz tutması ve kirlenmesine neden olacaktır. Bu nedenle de çok fazla gıcırdamakta olan bir kapının yağlanmasında tavsiye edilmemektedir.
Kapıların yağlanması belirli aralıklarla yapılması durumunda, menteşenin ömrünü uzatacaktır.
Kapının yağlanması sırasında dikkat edilmesi gereken bazı durumlar bulunmaktadır. Yağı çok dikkatli sürmek, menteşenin kenar kısmından başlamalı ve daha sonrasında iç kısımlarına uygulanmaktadır. Fakat burada dikkat edilmesi gerekenler arasında bol miktarda yağ sürülmemeli ve yağ sızdırılmamalıdır.
Kapıların yağlanması sırasında makine yağının özel kutusu bulunmaktadır. Bu sayede daha kolaylıkla yağlanabilir. Ayrıca bazı üretilmekte olan yağların sprey şişeler içerisinde olmaktadır. Kapının yağlanması sırasında her zaman menteşenin bütün bölümlerine özellikle de iç kısmına, özel şişede bulunan yağın birkaç damla damlatılması gerekmektedir. Bütün menteşenin yağlandığına emin olmanız gerekmektedir. Daha sonrasında ise menteşenin her tarafına yağın ulaşabilmesi için kapının en az 10 defa açılıp tekrardan kapatılması gerekmektedir. Kapı gıcırtısı ortadan kalkana kadar kapının hızlı bir şekilde açıp kapamalısınız.
Kapının yağlanmadan önce pas olması halinde ilk olarak pas sökücü ile silinmelidir. Daha sonrasında ise bez alınarak kurutulmalıdır. Kapı menteşelerinin en etkili ve uzun dönemli yağ oranını kaybetmemesi için gres yağı olmalıdır. Fakat özel şişelerde olmaması durumunda ise şu malzemeler kullanılmalıdır:
Kapı yağlanması sırasında yukarıdaki malzemeler bulundurulmalıdır. Ele bulaşmaması için eldiven bulundurulmalı ve daha sonrasında ise fazla yağı silmek için bir bez bulundurmalısınız. Şayet kulak çöpü bulamıyorsanız kürdan ucuna bir miktar pamuk sarılmalıdır. Kapı menteşesi sökülerek yağlanması daha etkili olacaktır. Fakat sabit olması durumunda ise kapının yukarı doğru kaldırılması sonucunda yağlama işlemine başlanmalıdır. Yağladığınız pamuk dıştan içe doğru olacak şekilde bütün kapı menteşesine sürülmelidir. Çok fazla sürülmediğine dikkat edilmelidir. Çok aşırı miktarda yağ sürülmesi halinde fazlasının bir bez ile silinmesi gerekmektedir.
Bakımı yapılmamış kapı menteşesinin zamanla eskimesi nedeniyle paslanacak ya da menteşenin yağ miktarı azalacağı için rahatsız edecek olan bir ses ortaya çıkacaktır. Çoğunlukla kapının açılıp ve kapanırken gıcırdaması nedeniyle çok rahatsız edici bir ses oluşacaktır. Menteşenin demirden olması sebebiyle temizlik yapılırken ıslak bırakılması halinde bir süre sonra paslanacaktır. Rutin olarak temizlik yapılırken, kapının menteşesinin de tozunun alınmasına dikkat edilmelidir.
Paslanma oluşmasını engellemek için silindiği zaman ıslak kalmamasına dikkat edilmelidir.
Eskiyen menteşelerin bir süre sonra işlevini kaybetmesine neden olacaktır. Bu nedenle de yağlanması da işe yaramayacak olduğundan ve eski menteşenin bir süre sonra kapının açılıp kapanmasını da engelleyecektir. Sürekli olarak ses çıkaran bir menteşenin yenisiyle değiştirilmesi gerekmektedir.