Kış mevsimlerinde dışarıdan gelen soğuk havanın pencerelerden ya da kapıdan içeriye girmemesi ve yakıttan tasarruf yapmanız gereken basit yöntemler.

İçeriye Giren Soğuk Havanın Engellenmesi


Soğuğu Önlemek

Havaların soğuması ile birlikte pencerelerde ya da balkon kapısından içeriye soğuk hava girmesi ile içerinin ısısı düşecektir. Bu nedenle de ısınmak amacıyla daha yüksek derecede yakıt harcanacaktır. Kapı ve pencerelerden gelen soğuk havanın engellenmesi ile birlikte insanlar yakıt tasarrufu yapmış olurlar. PVC camların eskimesi, kalitesiz malzeme kullanılması gibi nedenlerden oluşan açık sebebiyle soğuğun içeriye girmesi engellenemeyecektir. Bu nedenle de pimapen camlarında soğuk havayı engelleyememektedir. Kapı ve pencerelerde soğuk havanın girme nedenleri şunlardır:

  • Cam ve kapıların montaj hatası;
  • Malzemelerin kalitesiz olması;
  • Menteşelerin çürümesi;
  • Altında boşluk kalması;
  • Silikonun azalması;
  • Contanın eskimesi;
  • Çift cam kullanılmaması; 
  • Camların kırılması.

Soğuğun içerinin yeteri kadar ısınamaması yakıt tüketiminin artmasına neden olur. Ayrıca üretilen PVC cam ve kapıların alt kısmında boşluk olmamasın, çok eski olmamasına ve soğuğu geçirmemesine dikkat edilmelidir. Kapıların ve pencerelerin sabit kısmına kasa denilirken, hareketli olan kısmına ise kanat ismi verilmektedir. Kasanın ve kanat bölümünün birbirine monte edilen menteşelerin yerinden oynaması ile birlikte tam olarak kapanamaması nedeniyle ciddi bir ısı kaybı meydana gelir.

Isı kaybının yaşanmaması, yakıttan böylelikle tasarruf edilebilmesi için kapıların ve pencerelerin menteşeleri kontrol edilmelidir.

Pencere ve Kapı Onarılması

Günümüzde hem yakıt tasarrufu yapabilmek için hem de daha sıcak bir ortam sağlayabilmesi için üretilmekte olan pimapen grubunda olan pencere ve kapılar oldukça başarılıdır. Değiştirilen kapı ve pencerelerin bir ömrü olması nedeniyle, belli bir süre sonrasında değiştirilen kapıların ve pencerelerin özelliğini yitirmesine neden olacaktır. Tekrardan yenisiyle değiştirmenin maliyeti yüksek olacağından onarılması tercih edilebilir. Özellikle de pencerelerde kullanılmakta olan çift camlar arasına konulan PVC sayesinde dışarıda olan soğuğunda iç cama ulaşmasını engelleyecektir. PVC özelliğini yitirmesi durumunda değiştirilmesi halinde yenilenmiş gibi olacağından, ısı kaybının oluşmasını engellemiş olacaktır. Bu çift camların toz ya da soğuğun engellenmesinde kullanılan macun görevi görmekte olan conta adı verilen siyah şeridin zamanla güneş ışığı sebebiyle eriyecektir. Böylesi bir durumda siyah şerit değiştirilmesi de oldukça faydalıdır.

Silikon Çekilmesi

Pencerenin ve kapıların kasalarının açık bölümü olması halinde soğuk hava içeriye sürekli girecektir. Özellikle de eski kapıların ve pencerelerin alt kısmında bulunan bölgelerde ve yan taraflarında soğuğun sızmasına neden olur. Bunu engellemek için uzun süreli olan ve kalıcı bir yöntem olarak yan taraflarına silikon çekilmesi halinde soğuğun girmesini engelleyecek bir bariyer görecektir. Kapının ve pencerenin hareketsiz olan kısmında oluşan ve genellikle de gözle görülmeyen bir boşluk olması durumunda havanın içeriye girmesine neden olacaktır. Silikon çekilmesi ile birlikte bu durumun önüne geçerek, yakıt tasarrufu yapabilirsiniz.

Baloncuk Naylon Çekilmesi

Eşyaların kırılmasını engellemek için kullanılan baloncuklu naylonun içeriye soğuk havanın girmesini önleme konusunda oldukça başarılıdır. Soğuklarda havanın %50 civarında içeriye girmesini engelleyecek olduğundan yakıt oranında da tasarruf etmiş olacaksınız. Baloncuklu naylon çekilmesi için bütün bölgeyi kaplayacak şekilde çekmeniz ve açık alanın olmamasına dikkat etmelisiniz. Naylon çekilmesi sırasında çerçevenin yan tarafına bant ile çekileceği gibi aynı zamanda da raptiye gibi naylonun sağlam bir şekilde monte edilmesini ve çıkmasını engelleyebilirsiniz.

Pencere ve Kapı Bandı

Uzun yıllardır evlerin soğuk havanın girerek ısınmasını engellemesi amacıyla kapılar için ve pencerelerin soğuk havayı engellemesi amacıyla süngerden oluşan bant tercih edilmektedir. Kapı aralığından içeriye giren soğuk havanın ya da pencerelerin soğuk hava geçirmesi durumunda engelleyebilmek amacıyla süngerli bant yapıştırılmaktadır. Soğuğun içeriye girmesini engellediği gibi aynı zamanda da toz ve haşerelerin de içeriye girmesini engelleyecektir. Üretilen sünger bantların kendiliğinden yapışkanlı olması sayesinde çok kısa süre içerisinde yapılabilir. Ayrıca diğer soğuk havaların içeriye girmesini engelleyen yöntemler arasında en uygun ücretli olanıdır.

Kapı Altlığı

Odanın ısısının düşmesinin nedenlerinden bir tanesi de kapının alt kısmında boşluk olmasıdır. Bu boşluk yaz aylarında iyi olsa bile kış aylarında ısının düşmesine neden olacaktır. Kapının alt kısmında oluşan boşluğun fazla olması halinde kapı bandının işe yaramayacak olduğundan havanın girmesini engellemek amacıyla kapı altlığı yapılması çok önemlidir. Dekor seven insanlar için değişik şekillerde ve insanların hayal gücünü kullanarak yapacakları farklı kapının altlığı sayesinde ısı düşmesini önlemiş olacaksınız. Uzun külotlu çorap içerisine elyaf doldurup, farklı renklerde kumaşlar kesilerek dikilebilir. Böylelikle hem havanın girmesini engelleyecek olduğunuz gibi yakıttan tasarruf yapmanız da mümkündür.

Ayrıca evde bulunan malzemeler ile yapacağınız için, herhangi bir ücret ödemeden yapmanız mümkündür.

Perde Kullanımı

Kış mevsiminde güneş ışığının az olması nedeniyle güneş ışığından faydalanılmalıdır. Yaz mevsimlerinde kullanılan ve güneşin içeriye girmesini engellemek için kullanılan kalın ve koyu renkli perdelerin kış aylarına girildiği zaman bu perdeler kullanılmamalıdır. Bunun yerine güneşin ışıklarının içeriye girmesini sağlayacak olan perdeler tercih edilmelidir.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Yorum ekle