Evimizin en önemli alanlarının süsleri ve bekçileri olan kapılar birçok çeşitte olabiliyor. Ancak istenilen renkte olabilmesi için panel kapıların belli boya özellikleri vardır. Bu özellikleri bilerek kapının yapısına uygun boyama işlemi yapılmalıdır.

Panel Kapı Boyaları

Panel kapi boyasiPanel kapıların birçok çeşidi vardır. Bunların başında ahşap kapılar gelir, bir diğeri ise Amerikan panel kapılardır. Bu tür kapılar genel olarak sanayi üretimi ile çıktıkları için boya ile renkleri sonradan verilir.

Panel kapıların boyamasında kullanılan en yaygın yöntem boyamadır. Ancak modern yapılı kapılarda bu yöntem lekelere sebep verebilir. Bu yüzden püskürtme boyalar daha çok tercih edilir. Ayrıca uygulanışı oldukça kolaydır.

Boyanın selüloz içermemesi gerekmektedir. Böyle boyalar çok fazla fırça izi bırakırlar. Bu yüzden tabanca yardımı ile sürülen boyalar daha estetik bir görüntü oluşturur.

Ahşap kapıların boyanması için ilk olarak üzerinde vernik var ise kazımak gerekir. Bazı verniklerin boyaları tutmaz bu da çok fazla uğraş gerektirebilir.

Kullanılacak boyanın atölye ortamında yapılması gerekir. Eksiklerin daha net ortaya çıkması ve kururken zarar görmemesi için her zaman atölye ortamı kullanılmalıdır. Ancak şartlar uygun değil ise evde yapılan boyamada etkili sonuç almak için teknikleri doğru kullanarak boyama yapmak gerekir.

Boya fiyatları ve markaları

Filli boyaBoya fiyatları çeşidine göre fiyat açısından farklılık göstermektedir. Ahşap kapılar için kullanılan Filli boya panel kapı boyası renk uyumu sağlama konusunda uzmandır. Fiyatı kilogram olarak yaklaşık 30 TL civarındadır.

DYO massıvelıne panel boyası bütün ahşap kapılara uygulanabilir ve su bazlı olduğu için oldukça kullanışlıdır. Fiyatı da yaklaşık olarak 25 TL civarındadır.

Polisan X1 panel kapı boyası kişinin isteğine göre özel olarak üretilen boyalardan oluşmaktadır. Fiyatı da yaklaşık olarak 300 TL kadardır.

DYO beyaz panel kapı boyası yarı yağlıdır, sararmalara ve darbelere karşı dayanıklı olarak üretilmiştir. Yaklaşık olarak 70 TL bir ücret ödeyerek bu boyayı da satın alabilirsiniz.

 

X1 panel kapı boyası nedir?

Polisan x1Anti Aging bileşenleri ile oluşturulan, zamanla sararma yapmayan, parlaklığı uzun süre etkili olan, silinmesi açısından kolay olan boyalara verilen isim X1 boyalardır.

Panel kapılar için bu boyaların kullanılması kaliteli ve modern görünümün ilk göstergesidir. Daha şık ve mobilyalara uyum sağlayan görüntüyü yakalamak için X1 panel boyalar tercih edilmelidir.

Su bazlı oldukları için zemine kaplanması kolay olur. Fazla iz bırakmaz, fırça dahi kullanılsa darbeler gözle görülmez.

Açık renkli kapıların çabuk toz tuttuğu ve her lekeyi gösterdiği kesindir. X1 boya bunun da üstesinden gelen ıslak silinebilme özelliğine sahiptir. Bu da kullanıcı tarafından oldukça sevilen bir özelliktir.

Özel püskürtme mekanizmaları ile uygulanması daha şık bir görüntü ile birlikte istenilen rengin daha kolay elde edilmesini sağlar. Kat kat boya geçilmesine gerek kalmaz.

Boyama Teknikleri

Panel kapılar için kullanılan boyama teknikleri boyanın cinsine göre değişiklik gösterebilir. Eğer istediğiniz renk eski renge uygun ise işlem daha kolay olacaktır.

Açık renklerden kolay renklere geçiş kolaydır, ancak koyu renklerin ardından açık renk boya kullanmak her zaman kolay olmayabilir. Eğer kullanılan kapı ahşap kapı ise zımpara gerekebilir.

Ancak kullanılan kapının özelliği PVC bazlı ise o zaman boyanın kapının yapısına uygun seçilmesi gerekir. Özellikle koyu renkleri örtmek için X1 panel boyaları tercih edilmelidir.

Teknikleri uygulamadan önce kapıların sökülmesi her zaman gerekmez. Özellikle fırça yardımı ile boyanacak ise kapıyı sökmeden boyayabilirsiniz.

Boyalar yarı yağlı boya bazında oldukları için başka yerlere değer ise izlerin çıkması zorlaşır. Bu yüzden de eğer mümkünse atölye ortamında ve ya açık bir ortamda kapılar sökülerek işlem uygulanmalıdır.

Boyanın kalitesi ne olursa olsun, rengin iyice oturması için iki kat boya geçmek gerekir. Kurumadan geçilen ikinci kat kabaran boya izlerine yol açar. Bu yüzden ilk kat sürülen boyanın ilk olarak kurumasını beklemek daha iyi olacaktır.

Kurumuş boyanın üzerine sürülen ikinci kat boyanın daha dikkatli sürülmesi gerekir. Bir nevi astarın üzerine atıldığı ve kapının bitmiş hali ikinci kat olacağı için eksikler tam olarak giderilmelidir.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (5 votes, average: 3,20 out of 5)
Loading...

Yorum ekle