Ahşap kapı kendinizde yapabilirsiniz. Ancak basit bir iş sanmayın, çünkü her bir iş gibi kapı yapmak da yetenek gerektirir. Bu makalede ahşap kapı yapılması ve monte etme metotlarını konusunda bilmeniz gereken şeylerden bahsedeceğiz.
Kapı nasıl monte edilir?
Ahşap kapı modeli
- Ölçüler. Kapı seçmeden veya yapmadan önce doğal olarak kapı boşluğunun boyutların ölçmeniz gerekecektir. (bak. Giriş kapıların boyutları). Eğer döşeme daha yapılmadı ise kapı boşluğun ölçerken onu da dikkate almanız gerekir.
- Kapı kasasının kurulması. Tüm paçaları mevcut olduğunu kontrol edin. Parçaları birbiri ile bağlayın ve gerektiği taktirde vidalarla sabitleştirin.
- köpükle boşlukları doldurun. Kapı kasasını yerleştirdikten sonra köşeleri ve yan tarafların orta kısımlarında yongalarla sıkıştırarak sabitleştirin. Sonra boşlukları köpük ile doldurun.
- Montajı. Yaklaşık 12 saat içinde köpük kurur. Ondan sonra köpükten kalan fazlalıkları kesin. Vidalar için delikler yapmanız gerekecek. 45 derece ile keserek kapı pervazını yerleştirin. Sonra kapıyı menteşelerine yerleştirebilirsiniz.
- Kapı kolunu yerleştirin. Kilidini ise daha önce hazırlamanız gerekmektedir.
Kapı genellikle standart boyutlarda yapılır:
- Yüksekliği – 2-2,3 metre
- Genişliği – 06,-09 metre
- Kalınlığı – 35-44 mm
Bazı binalarda bu boyutlar değişebilir ve özel ölçülerle göre kapı yapılması gerektirebilir.
Kapı türleri
Aynalı kapı
Aynalı kapı yapımı
Ahşap kapı yapılırken yumuşak ve sert ağaç türleri kullanılabilir. Bazı kapılar birkaç parçadan oluşmakta olup kapının bu kısımları ağaç çivi veya kirişlerle birbiri ile bağlanır. Ucuz kapı modellerinde genellikle sadece çivi kullanılmaktadır.
Kapı aynalarını bölmek için kapı başlığının orta kısmında ara kuşağı yerleştirilir. Kapı konstrüksiyonuna göre bir veya birden fazla kullanabilmektedir.
Kapı aynaları arasında kapıyı oluşturan parçaları birleştiği noktalarında aynalarının yerleştirilmesi için oyuklar yapılır. Bunlar kontrplak, sert cins ağaçtan veya camdan yapılabilir. Kapı kanadın dikmesine ise kapı menteşeleri, kolu ve kilit yerleştirilir.
Kapı çerçevesi için yapılan aynaları ise desenli, oymalı veya düz olabilir. Diğer kalan parçaları da kapı çerçevesinde yapıldığı oyuklara monte edilir. Aynı şekilde dekoratif süpürgelik ile de sabitleştirilebilir.
Panel kapı
Bu tür kapıların karkası genellikle yumuşak tür ağaçtan yapılmaktadır. Kaplaması ise kontrplak ile yapılmakta olup iç kısmı ses yalıtımı için dolgu malzemeler ile doldurulmaktadır. Kaplama panelleri arasında dolgu malzemeleri yerleştirilir. Kapı çerçevesi kalın kalastan yapılırken diğer kalan parçaları ise panellerle kaplanmaktadır.
Amerikan panel kapı
Bu tür kapıları birbiri ile latalarla bağlanmakta olan tahta levhalarından yapılmaktadır. Kapıları toplarken parçaları oyuklara sabitleştirerek panelleri kapı çerçevesine monte edilir. Bazı parçaların tutkal ile yapıştırtır.
Tavsiye! Yağmurla havalarda kapılar ile bazı sorunlar yaşanabilir. Bazen zor açılır veya şişmesinden dolayı hiç açılmayabilir. Bu gibi durumda kapının iç kısmı ve kapı kanadını veya kasasını rende ile yontmak gerekebilir. İşlem yapıldıktan sonra hemen boya yapmaya acele etmeyin. Yazın havalar ısınınca yapılması daha iyi olur.
Kapı konstrüksiyonu ve yapımı.
Makalemizin bu kısmında ahşap kapı yapma yöntemleri, kapı türleri ve özelliklerinden bahsedilecektir.
Kapı yapım teknikleri
- kapıyı oluşturan parçaları: çerçeve ve kapı kanadı. Dış kapı çerçevesi kalın 150 mm kadar kalastan yapılmaktadır. İç kapılarda biraz daha ince (50mm) kadar kalas kullanılmaktadır.
- Çerçeve: kapının ses ve ısı yalıtımı için bazen alt kapı başlığı yapılır. Kapı çerçevesinin yaklaşık dörtte biri kadar çıkmış olmalıdır. Kapının altından aralık sadece havalandırılması açısından değil aynı zamanda daha sonra kapı kanadının bel vermesine rağmen normal bir şekilde açılış kapanış sağlanması ve döşeme gerekirse yer kalması açısından önemlidir.
- Direk duvara montajı. Bazı evlerde, özellikle karkaslı yapılmış olanlarında, kapı kasası çivi ve vidalar ile duvara monte edilir. Onlar duvarın içinde saklanacak ve sonra gözükmemesi için sonra üzerinden macunlanır.
Yerine sabitleştirilir ve düzeç ile düzlendikten sonda monte edilir. Kapı kasası dikmesi en az üç tane çivi ile sabitleştirilmesi gerekmektedir. Taştan yapılma binalarda kapı çerçevesi takoz kalası ile bağlanmaktadır. Duvar ile kapı çerçevesi arası çimento harcı veya üstüpü ile doldurulur.
- Pervazları. Gerekli güvenlik standartları ile yapılması için yapımında pervazlara dikkat edilmesi gerekmektedir. bunlar dış ve iç pervazları olarak ikiye ayrılmaktadır. Yapım teknolojilerine göre iç pervazların kapı çerçevesini oluşturan kalastan en az 200 mm kadar daha fazla kalın olmasını gerektirmektedir. Dış kısmi ise isteğinize bağlı olarak kabarık veya düz olabilir. Pervazlar köşeleri 45 derece ile kesilerek birleştirilir. İlk önce dikey pervazları monte edilir. Sonra üst kısmına yatay pervaz monte edilir ve köşesi kalem ile işaretlendikten sonra fazlası kesilir. Diğer köşesi de aynı şekilde işlenir.
- Pimleri. Pimler kapının çarpılmaktan korur ve parçaların sabit durmasını sağlamaktadır.
- Menteşeler. Günümüzde en yaygın olan menteşe türleri Cermen menteşesidir. Bu menteşeleri sağ, sol ve her iki tarafa kullanılabilir olmak üzere bir çok çeşit bulunmaktadır.
Kapı zinciri, kilidi ve kapı dürbününün montajı
Kapı dürbününün montajı
Kapı yapımı konusunda genel bilgi verdikten sonra diğer kalan işlerine gecelim. Kapı kilidi montajı ve hırdavatı hakkında da kısaca bilgi verelim.
- Kapı dürbünü için yaklaşık gözlerimizin yüksekliğinde kapı kanadında delik yapmak gerekir. Dürbünü yerleştirerek sıkıştırın ve işlem tamamlanmıştır.
- Kapı zincirini montajı da çok basittir. En önemlisi kapı kasasına doğru bir şekilde sıkıştırılmasıdır.
1 ve 2 adımları
- Takma kilit montaj edilecek yere kalıbını yerleştirin. Vidaları ve kilit göbeği takılacak yerlerini çizerek işaretleyin.
- Kilit için gerekecek deliğini matkap ile yapabilirsiniz. Delik yapıldıktan sonra bıçak ile kenarlarını temizleyin.
3 ve 4 adımları
- Kilidin yerleştirdikten sonra dış kısmını da monte edin. Kapının iç tarafından kilidi kapıya sabitleştirin ve vidalarla sıkıştırın
- Kapıyı kapı kasasına yerleştirin. Kapı sürgüsü için matkap ile deliklerini yapın. Vidaları için de aynı şekilde.
5 ve 6 adımları
Kilidin montajı
Kapı yapımı aşamasında kilidini montaj edebilirsin. Veya isterseniz kilidini daha sonrada montaj edebilirsiniz. (bak. ahşap kapıya kapı kilidin montajı)
Montaj yöntemi:
- İlk başta kilit için yerini ayarlamak amacıyla kilidi kapıya tutarak çizimini yapmak gerekir.
- Kapı kanadına mengene ile bir kalas sıkıştırın. Oluk freze kullanmanız gerekecek. Yapılacak deliği çapı ile aynı olması gerekmektedir. Yanal basıncı ayarlayarak oyuk yapılır.
1 ve 2 adımları
- Yaptığımız oyuğun boyutlarını ayarlayabilirsiniz. Yuvasını matkap ile yapın.
- Tekrar freze kullanarak yaptığınız oyuğu düzeltin ve temizleyin
3 ve 4 adımları
- Kapı kanadına kilidi tutarak kilit göbeği ve kapı kolunun yerleşmesi gerektiği yerini işaretleyin. Yaptığınız çizgilerle yan taraflarına kaçmadan deliklerini yapın. Çalışırken kapı kanadını çizmemek ve bozmamak için dikkat edin yaptığınız delikleri eğe ile kenarlarını düzeltin. Kilidi yerleştirin ve vidalar ile sıkıştırın. Kapı kolunu yerleştirin.
- sürgüsünü yerleştirin. Tamamlama işlerini yaptıktan sonra kapı ve aksesuarları hazırdır.
Makaleniz sizin için faydalı olduğunu umarız. Hayırlı işler!
Loading...