Saç kapı kasaları günlük kullanımları pratik hale getiren uygun fiyatlı malzemelerdir. Sac kapı kasalarında bazı uygulama çeşitleri mevcut olmaktadır.
Toz tutucu fitilli, fitilsiz olan, antipaslı statik tozboyalılar ve tek parçalı olan uygulamalar. Sac kapı kasaları yapılacağı duvarı çevreleyen kasalar oldukça dekoratif bir görünüm sağlamaktadır. Günümüzde inşaat sektöründe daha hesaplı ve uygun olduğu için daha çok sac kasalar tercih edilerek kullanılmaktadır.
Sac kasaların maliyetleri daha düşük olmasının yanında ise dayanıklılık yönünden de oldukça dayanıklı ve sağlam olduğu için tercih edilmektedir. Sac kasalar dayanıklılık nedeni ile daha çok hastaneler, okullar, öğrenci yurtları ve asker yatakhanelerinde tercih edilerek kullanılmaktadır. Sac kasalar kullanılacağı ortama uyum sağlaması için istenilen renklere boyanabilinmektedir. Oldukça hesaplı, bir o kadar da dayanıklı olduğu ve estetik olarak da kullanıldığı ortama uyum sağladığı için en çok tercih edilen kasa çeşidi olmaktadır.
Hastanelerde röntgen odaları gibi olan ve radyasyon yayan bölümlerin sac kasalarının iç kısımlarına özel olarak döşenen belirli kalınlıklarda olan kurşun levhalar yerleştirilmektedir. Bu bölümlere döşenen özel sac kasalara kurşunlu sac kasalar denilmektedir.
Kapı kasaları kapıların duvara monte edilen bölümleri olmaktadır. Sac ve çelik kapıların kasaları 2 mm sacdan yapılmaktadır. Çelik kapıların kasalarında bulunan mil yuvaları 5 mm çelikle güçlendirilmelidir. Çelik kapılarda montajdan sonra esneme payı mutlaka olmalıdır. Bu nedenle montajın tam ve doğru yapılması oldukça önemli bir ayrıntı olmaktadır.
Çelik kapılarda kullanılan miller kasa içerisinde mutlaka çelikle desteklenmelidir. Çelik mille desteklenmeyen kasalar sert bir cisimle zorlandıklarında çok kolay bir şekilde sac kasa yırtılarak açılabilinmektedir. Çelik mille desteklenmeyen sac kasalar markası ve fiyatı ne olursa olsun çok kolaylıkla kırılarak açılabilinir.
Çelik kapıların montajlarında eski bulunan kapının kasaları tamamen sökülmelidir. Köşebent olan kör kasa duvara kaynaklanarak yerleştirilir. Yeni kapı kasası yerleştirilen kör kasaya yerleştirilir. Bu şekilde yerleştirilen kasa oldukça sağlam ve güvenli olmaktadır.
Herhangi bir set cisimle üstünden, ortasından ve altından yapılacak olunan her türlü baskıya karşı oldukça dayanıklı olmaktadır. Sac kasanın bu yöntemle montaj yapılması sonrasında kapıda düşme ve sarkma gibi durumlarda tamamen ortadan kalkmış olacaktır. Sac kasa içerisine beton dökülmesi de oldukça yanlış bir durum olmaktadır. Sac kasa içerisine dökülen beton oldukça sert olduğundan dolayı kasaya uygulanacak olunan sert bir darbe sonucu çok daha kolay kırılabilinir.
Ahşaplar istenilen model ve renkte üretimi yapılmaktadır. Ahşap kapı kasaları en açık renkten en koyu renge kadar boyanarak kullanılacak ortama uygun hale getirilebilinir.
Ahşap her kültürden olan insanların ortak tercihleri arasındadır. Günümüzde birçok kapı ve pencere malzemeleri çıkmasına rağmen yinede oldukça çok tercih edilmektedir. Görünüm ve kullanım olarak ahşap kapı ve kasaları malzeme bakımından önemli yer tutmaktadır.
Ahşap kapı kasalarının pervaz desenleri ve süpürgelikleri iç mekana ayrı bir hava katmaktadır ve tam bir bütünlük sağlamaktadır. Ahşap kapı kasası ağaç vidalarıyla vidalanarak kasa montajı yapılmalıdır. Ahşap kasa kapının açılışına göre kilit ve menteşe montajı yapılır. Ahşap kasanın tam terazili olması için aralara ağaç takozlar yerleştirilerek terazi sağlanır. Açıklık olan yerlere köpük sıkılarak doldurulur ve duvara sağlamlığı sağlanır.
Eski kapıyı sökmek için öncelikle kapı yerinden çıkartılmalıdır. Daha sonra çekiç yardımıyla kasalara yandan vurularak yerinden çıkartılmalıdır. Yeni kapı için ölçülerin tam ve doğru olarak alınması gerekmektedir. Duvar kalınlığı da tam alınmalı ve daha sonra duvar kalınlığının tam ölçüsünde kapı kasası alınmalıdır. Her odanın kapı genişlik ölçüleri farklı olmaktadır.
Montaj yapılacak olunan kapının hangi yöne doğru açıldığına dikkat edilmelidir. Kapı kasaları üç ana parça olmaktadır. Kapı montajında ilk olarak kasa yerleştirilmelidir. Ağaç vidaları ile kapı kasasının montajı tamamlanmalı. Kapının kasasının üzerinde açılış istikametinde bulunan kilit ve menteşelerin montajları tamamlanır. Kasanın tam terzide olması için tahta takozlar kullanılarak denge sağlanır. Açıklık olan yerlere köpük sıkılarak kasanın duvara tam olarak sağlamlaşması sağlanır.
Kapı kasasının şişme yapmasını önlemek için kasanın aralarına gerdirme ağaç parçaları konulmalıdır. Kapı kasa üzerine yerleştirilir ve kilit ayarları kontrol edilir.
Sac kapı kasaları son derece kullanışlı olarak sizlere aşağıdaki firmalar tarafından sunulmaktadır.
Öncü Firma | FİYAT ARALIĞI |
İSTANBUL KAPI | 1500 TL – 7000TL |
EGE GRUP DEKORASYON | 2500 TL – 8000 TL |
TABİAT AHŞAP | 2000 TL – 8500 TL |
Sac kapı kasası ile ilgili öncü firma ve fiyat bilgileri bu şekildedir. Firmalar ile iletişime geçerek gerekli siparişleri verebilir ve kullanmaya başlayabilirsiniz.