Amerikan kapı modellerinde 2 farklı boyama şekli bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi selülozik diğeri ise sentetik boyama uygulamasıdır. Selülozik boya adını verdiğimiz boya çeşidi sentetik boyaya göre daha kaliteli ve kullanım açısından daha dayanıklı yapıda oluşturulmuştur.
Kirada oturmakta iseniz veya evinizin kapılarını boyamaktasınız lakin sizler için pek fazla öneme sahip değil ise o vakit sentetik boya ile Amerikan kapılarınızı boyayabilir ve boyatabilirsiniz.
Amerikan kapı modellerinde kullanılmaması gereken boya türü su bazlı olandır. Her zaman için gerek işlevsellik gerekse temas bakımından oldukça kullanışlı bir yapı oluşturduğumuz kapılarımız için her zaman daha estetik ve daha dayanıklı kapı boyası malzemeleri tercih etmeliyiz.
Selülozik boyalar olduğu kadar tinerbazlı boyama ürünleri de oldukça dayanıklı ve işe yarar niteliktedir. Aksi takdirde su bazlı uygulanan boyalar hem olumlu sonuç vermemekte hem de kapınızın bir kaç uygulama sonrasında kullanılmayacak hale gelmesine neden olmaktadır.
Lake kapı fiyatlandırmaları genellikle kullanılan boya malzemelerine göre 140 TL ile 800 TL arasında değişik fiyatlar ile satışa sunulmaktadır.
Marka & Firma | Fiyat | Özellikler |
Markador | 145 TL | Elektrostatik toz boya ile yapılandırılan kapı modeli oldukça uygun fiyatı ile satışa sunulmakta. |
Halikarnas Dekor | 400 TL | Camlı iç kapı modeli son derece estetik bir tasarıma sahiptir. |
M&Z Dizayn | 550 TL | Oldukça şık ve kaliteli yapılandırılan kapı modeli hem iç hem de dış kapılarınızda kullanılabilir modellerden oluşmaktadır. |
Uygulama 1:
İmkanı olan bireyler kapısını sökerek kapı atölyesine götürüp selülozik boya ve havalı tabanca kullanarak boyama işlemini gerçekleştirebilirler.
Atölyeye götürülen kapı ilk olarak kanatlarının sökülmesi ile tamirat, zımpara, astar vb. uygulamalardan geçmektedir. Sonrasında ise havalı tabanca sayesinde boyama işlemi gerçekleştirilir.
Boyası tamamen kuruduktan sonra zarar görmemesi için paketlenerek teslim edilir.
Uygulama 2:
Sentetik boya ile uygulanacak kapı boyama işlemi sayesinde yapı malzemeleri bulunduran marketten rulo fırçanızı temin ederek sökmeden kolaylıkla evinizde boyayabilmektesiniz. Eğer ki boyanın kokusuna dayanabilecek iseniz bu uygulamayı malzemelerini temin ederek kapınızı boyayabilirsiniz.
Renk seçiminde dikkat edilmesi gereken bazı hususlar mevcuttur. Nasıl ki badana yapıldığında alt kısımda kalan renk koyu ise boya rengini kapatmak için çeşitli yöntemlere başvurulmaktadır.
Kapı boyama ile ilgili de aynı şekilde uygulamalara özen göstermeli ve kapımız çok hasar görmüş ve altta bulunan renk çok koyu ise o vakit boyamızı çok inceltmeden uygulamalıyız. Eğer inceltti isek o vakit bir kat sürüp tamamen kurumasını bekleyip ardından kapımızı tekrar boyamalıyız.
İlk olarak zemin dolgusu uygulanmaktadır. Boyama işleminden önce gerçekleştirilen işlem mobilyanın boyaya uygun bir şekilde hazırlanmasını sağlamaktadır.
Yapılarına göre farklı uygulama ve ürünler ile dolgu işlemi gerçekleştirilir. Poliüretan astar boya MDF olan ürünlerde kullanılmalıdır. En az 4 kez boyama işlemi gerçekleştirilebilir. Tüm katlarda uygulama tekrarlanarak sonucunda pürüzsüz bir yapı elde edilir.
Bozuk olan yüzeylerde ve MDF kaplamalı Polyester olan alanlarda polyester dolgu malzemeleri kullanılmalıdır. Uygulanan teknikler el çabukluğu ve bilgiye göre 1 gün içinde yapılabilmektedir.
Sonrasında ise kapıya macun yoklaması yapılır. Kapanmamış, ezik çatlak ve benzeri alanlar macun yoklaması ile kapatılarak astarlı yüzeyler için çelik ve oto macunları kullanılır.
Zımparalama işlemleri lake boyamanın en önemli noktalarından bir tanesi de zımparalama işlemi olmaktadır. 180 ve 150 zımpara seçimi lakede uygun olan zımpara modelidir. Zımparalama işlemi sonrasında astarlama ve tekrar macun yoklaması yapılmaktadır. Macun yoklamasının ardından tekrar zımparalama işlemi uygulanarak boyama işlemine geçiş sağlanır.
Boyama işleminde son kat boyama işlemine gelinmiş sayılmaktadır. Zımparalanmış olan malzememizin üzerinde hiç bir kalıntının kalmadığından emin olmamız gerekir. Selülozik beyaz boya ile malzeme boyanarak bir kaç saat sonrasında pürüz alma işlemi gerçekleştirilir. Bu işlem doğrultusunda dibinin çıkması gibi durumlar söz konusu olacağından dikkatli bir şekilde uygulamanın yürütülmesi gerekmektedir.
Son kat boyası uygulanırken boyanın modeli ve özelliklerine göre seçim yapılmalıdır. 5 kat olarak uygulanan boya daha geç sararmakta ve daha geç zarar görmektedir. Cilalama ve parlatma işlemi gerçekleştirilir. Lakin boyama işleminden 3 gün sonra parlatma işlemi uygulanmalıdır.