Evlerimize düzenli olarak bakım onarım işlerini yapmak zorundayız. Bu şekilde sahip olduğumuz eşyaları ve evimizi daha uzun seneler görselliği ve kalitesi bozulmadan kullanabiliriz. Bu açıdan yapılan işlemlerinde doğru uygulanması gerekmektedir. Bazı uygulamalar özen ve teknik bilgi gerektirir. O yüzden bakım yapacağınız ürünün özelliklerini ve ne tarzda malzeme kullanılması gerektiğini iyi bilmek gerekiyor.
Kapılarımız sık kullanılan ve evimizin olmazsa olmazlarıdır. Bu yüzden başka öğelere göre aşınmalar ve yıpranmalar daha sık görülebilir. Özellikle Amerikan panel kapı kullanıyorsanız boyama yapmanız gerekiyorsa tekniklere ve kullanacağınız ürünlere dikkat etmeniz gerekiyor.
Bu işlem için asıl olan bir uzman aracılığı ile yapılmasıdır.
Ancak çok zorda kalmışsanız ve kendiniz boyamak istiyorsanız yapabilirsiniz. Öncelikle boya seçimi önemlidir.
Amerikan panel kapıların malzemeleri selülozik boyalarda sıkıntılı sonuçlar alabilceğiniz ürünlerdir.
Bu yüzden Amerikan kapılar kesinlikle sentetik ve kaliteli boyalar ile boyanmalıdır. Bu işlemler teknik olduğu için kendinizin yapması pek uygun olmuyor. Özellikle görünürlüpü yüksek olan yerlerde ki kapılarınızı uzman kişilere teslim etmeniz daha iyi olacaktır.
Amerikan kapılar boyanması gerektiğinde özen gösterilmesi gereken ürünlerdir. Boya seçimini doğru şekilde yaptıktan sonra uygulamaya sıra gelir. Uygulamanın uzman bir kişi tarafından doğru teknikler ile uygulanması gerekiyor. Bu genellikle kompresörlü boya tabancaları ile yapılması ve her yerine eşit miktarda boya uygulanması görselliğin sorunsuz olmasını sağlar. Eğer evinizde kendiniz bu işlemi yapmak istiyorsanız ve fırça, rulo gibi boya aparatları kullanmanız gerekiyorsa işiniz oldukça zorlaşakdır.
Çünkü yapısı itibari ile kuruduğunda dalga ve iz kalmaması için çok hassas uygulanması gerekmektedir. Atölyelerde bunlar için sanayi tipi boya tabancaları vardır. Her yere eşit miktarda gelecek şekilde mikron bazında atımlar sağlarlar. Bu da ürünlerin boyanmasında çok önemli bir etkendir. Bu şekilde eşit dağılan boya daha görselliği yüksek bir sonuç almamızı sağlayacaktır.
Öncelikle karar verildikten sonra boyanın her yerine nüfus edebilmesi için kapının demontajı yapılmalıdır. Bu şekilde hem evinizi boyadan korursunuz, hemde kapınızın en küçük ayrıntısına kadar boyanmasını sağlayabilirsiniz. Kapı söküldükten sonra gerek görülen yerlerine macunlama işlemi yapılmalı ve gözle görünen aksaklıkları giderilmelidir. Bu işlem sırasında kesinlikle doğru malzeme ve teknikler kullanılmalıdır. Yukarıdıda da belirttiğimiz gibi aslında ürünün bir uzman tarafından atölye ortamında boyanması ve uygun aletlerin, boyaların kullanılması alınacak sonuç açısından çok önemlidir.
İşçilik gerektiren ve ustalar tarafından yapılması gereken bu işlemler gerçekten iyi sonuç açısından öne arz ediyor. Ama illaki kendiniz boyayacaksanız boya tabancası ya da rulo ile sentetik boya ile uygulanmalıdır. Ancak unutulmamalıdır ki yanlış tekniklerin uygulanması kapınızda dalgalanma, fırça izi gibi kötü görüntülerin yaşanmasına neden olacaktır. Uygulama bittikten sonra kurumasını bekleyip, kapınızı monte edebilir ve son kontrollerini yapabilirsiniz.
Bu işlemi evde yapmak tahmin edeceğiniz gibi oldukça zor. Bu yüzden bir çok atölyede amerikan kapı boyaması yapılıyor. Kendileri ile irtibata geçtiğiniz zaman hemen gelip kapınızı alıyorlar ve atölye ortamından en doğru uygulamalar ile en mükemmel sonucu alarak size yepyeni bir kapı gibi getirip montajınıda sağlıyorlar.
Ortalama fiyatlar ise 120- 200 TL arasında, bu fiyat bulunduğunuz bölgeye ve işçiliğe göre değişmekte. Tabiki ürünün ne kadar yıprandığı da önemli.
Kapınızın yenileneceğini düşünürsek sıfır bir kapının maliyetinin ortalama %10’una bu işi bitirmiş oluyorsunuz. Hem yeni bir kapınız oluyor hemde bütçeniz sarsılmıyor. İşlemler üç ile yedi gün arasında çalışacağınız yerin yoğunluğuna göre değişiyor. Bu şekilde yapacağınız Amerikan kapı boyatma işlemleri evinizde bir tazelik ve yenilik hissi yaratacaktır. Abartılı olmamak kaydı ile kapınızın renginini de değiştirebilir ve farklı bir kullanım sağlayabilirsiniz.