Bir çok teknolojik ürünün var olduğu piyasalar kullanıcıların kafasını karıştırırlar. Bu açıdan genellikle kullanıma dayalı referanslar, reklamlar ve ürünlerin özellikleri baz alınarak işlem yapılmaktadır. Her ne açıdan bakarsak bakalım teknoloji sürekli olarak takip gerektiren bir dünyadır. Ve burada en iyiye daima kullanıcı tercihleri karar vermektedir.
Ülkemizde sensör kullanımı son zamanlarda oldukça yaygın bir hal almıştır. Bu da gerek yerli gerekse yabancı firmaların iştahını açan bir durumdur. Ancak piyasada var olabilmek adına firmaların bir çok özelliği, kaliteyi, garantiy, ve uygun fiyatı aynı anda müşterilerine sunabilmeleri gerekmektedir.
Teknik özellikleri, yedek parçaları, servis garantileri gibi özellikler baz alındığında yabancı markalar bir adım öne çıksada ülkemizde artık sensör üretimi gerçek anlamda kaliteli bir şekilde yapılabilmektedir. Piyasada en çok tercih edilen sensör markaları Sick, Balluf, Omron, Telemecanigue, Leuze, Me Fa, Siemens, Steinel gibi bir çok marka ülkemizde satış yapmaktadır.
Ancak bu markaların artı ve eksileri vardır. Kiminin servisi iyi değildir, kiminin parçası bulunmaz ve daha bazı sıkıntılılar çıkartabiliyorlar. Sensör kullanımının en önemli özelliği düzenli bakımlarının yapılmasıdır. Temizlikleri, elektriksel aksamlarının kontrolleri ve dış etkenlerin sensör üzerinde yapabileceği aksaklıklar önceden belirlenebilirse bu aksaklıkların yaşanmasının önüne geçilmiş olur.
Yapılan değerlendirmeler en iyi ürünün denenilerek bulunacağıdır. Özellikleri itibari ile doğru olarak konumlandırılan ürünler sık sık arıza yapmazlar. Firmaların özellikle fotoselli kapılar için tasarladıkları sensörler ihtiyaçları karşılayabilecek şekilde hazırlanırlar. Araştırma ve geliştirme merkezleri gelen teknik arızalar ve kullanıcı şikayetlerini baz alarak konulara ürünleri tasarlarken müdahele edebilmektedirler.
Fotoselli kapılarda bir çok akseuar kullanılmaktadır. Tamamlayıcı parçalar olarak kullanılan bu aksesuarlar genellikle ürünlerin işlevlerini güçlendirmektedir. Çeşitli ürünler ile entegre edilen bu parçalar fotoselli kapıların tamamı için olmazsa olmazlardır. Bu parçalar kendi başlarında da kapıdan bağımsız arızalar çıkarabilir ve değişim ya da tamiri yapılabilir. Fotoselli kapı sistemleri bir çok parçadan oluşmuş entegre sistemlerdir.
Motoru; fotoselli kapıların motorları kapının özelliğine göre kullanılan parçalardır. Hareket mekanızmasını sağlaması için sensör aracılığı ile gelen komutu uygularlar. Yani sensör açılması gereken bir hareket algılar ve bunu yazılımlar yardımı ile motora komutl olarak iletir. Motor devreye girerek mekanizmaların çalışmasını ve kapının açılıp kapanmasını sağlar.
Yaklaşık fiyatı; fotoselli kapıların motor fiyatları özellikleri ve güçlerine göre değişmektedir. Kullanılan güç, koruma sistemleri gibi etkenler baz alındığında piyasada motor fiyatları 500-3.500 TL arasında değişmektedir.
Mekanizması; fotoselli kapıların mekanizmalarının içinde elektrik girişi, motor, redüktörler, hız ve süre ayarları yapabilmeyi sağlayan paneller, ray sistemleri, tekerlekler, güvenlik ve emniyet fotoselleri ve dijital bir pamelden oluşur. Bir nevi fotoselli kapının ana beyni ve kumanda merkezleridirler.
Profilleri; fotoselli kapı sistemlerinin yatay ve düşey olmak üzere iki tip profili vardır. Bu profiller standat ya da özel imalat olabilir. Genellikle aliminyum olan profiller sistemin korunması amacı ile kullanılmaktadır.
Devresi; fotoselli kapıların motor koruma devreleri belirli bir şartname baz alınarak hazırlanır ve onaylatıldıktan sonra kullanılır. Hem kullanıcıları hemde ürünleri korumak adına elektrik mühendisleri tarafından hazırlanması gereken devreler önemli bir faktördür.
Zili; mekanizmaların acil durumlarında haber vermek amacı ile kullanılan farklı şekillerde ki alarm sistemleridir. Kullanıcının sıkışması ve ya bilinmeyen sebepler ile fotoselli kapı çalışamaz duruma gelirse zile basılır ve teknik testek istenir. Yardım gelinceye kadar uygulanacak prosedürler belirlenmiştir.