Her ne kadar ufak bir araç gereç olsa da kimi zaman alarm gibi uyarıcı sinyallerde kimi zaman ise kapıların ses sisteminde bize çağrıda bulunacak bir ürüne ihtiyaç duymaktayız.

Zil nedir – nerede bulunur47.kapı zili sesleri

Kapı zili adını verdiğimiz araç gereç kapımızın dışında yer alan evimize, ofisimize veya her hangi bir yaşam alanına dışardan gelen misafirlerin izin ve müsade istemi gerekçesi ile duyulabilir nitelikte kullanmakta olduğu kapı yanında bulunan ufak bir alettir.

Kapı zilleri her ne kadar eşimizin dostumuzun geldiğini haber veren araç gereçlerden bir tanesi olsa da kimi zaman yüksek sesleri ile kimi zaman da kısık sesleri ile bizleri mağdur etmektedir. Horoz, bülbül, tokmak ve benzeri şekillerde zil seslerine rastlamamızın yanı sıra çeşitli müzik ve bestelerde de kapı zili sesleri bulunmaktadır.

Zilin özellikleri

Zil modellerinde bazı özellikler bulunmaktadır. Ses ayarı bulunan kapı zillerinde zil sesini kısmak veya yükseltmek gibi işlemler gerçekleştirilmektedir. Elektrikli ziller U şeklinde elektro mıknatıs sayesinde gerçekleşen bobinler arası akım sonucunda yaylı çubuğun bağlı olduğu tokmağa geçmesi ile çalışmaktadır. Tokmağa elektrik akımı geldiğinden itibaren akım yaylı tokmağı iterek çekmekte ve bu esnada tokmak çana isabet ederek zil sesini çıkarmaktadır. Sonrasında ise devre kendini sonlandırarak tekrar kapanıp tekrar açılır. Zillerin görevi bireye duyulabilir nitelikte ses akımı sağlamaktır. Genel olarak zil seslerini incelediğimiz vakit kapı zilleri 8 ila 12 volt gerilim ile çalışmakta olduğunu gözlemlemekteyiz. Kuru pil yardımı ile çalıştırılmakta olup günümüzde sıklıkla tercih edilmekte olan zil sesi tek tipli melodiler olmaktadır.

Alarm sistemleri ve teknik özellikler

Zil sesleri sayesinde oluşturmuş olduğumuz bazı sistemler mevcuttur. Alarm saesinde bir çok alanda güvenliğimiz kontrol altında tutulmaktadır. Öyleki oluşturulan alarm paneli sayesinde her hangi bir durumda alarm haberalma devresi harekete geçerek panelden hangi tür tehlikenin mevcut olduğu çözümleerek iletmesi gereken yere yönlendirme yapmaktadır. AHM (alarm haber alma merkezi) adını vermiş olduğumuz sistem karşısında belirli bir düzeyde yıllık ücret ödenmektedir. Sistem sürekli gözlem altına alınarak gerekli işlemler gözlemlenerek gerçekleştirilir. Alarm oluşturma işlemleri her zaman kullanıcıya yönelik olarak kullanıcının yaşam tarzına göre düzenlenmektedir. Her hangi bir normalin dışında duman veya sis gibi belirti olduğunda yaygın sisemi devreye girer evin içerisinde her hangi bir hareketlilik olduğunda ve kapı zorlandığında hırsız alarmı devreye girer. İşyerlerinde ise alarmı kurduktan yaklaşık 5 dakika sonrasında iş yeri içerisinde hareketli herhangi bir nesne gözlemlendiğinde alarm devreye girmektedir. Alarm sistemleri uzaktan kumanda, telefon ve benzeri sistem arç gereçleri ile bağlanılarak ve şifre girilerek kontrol altına alınmaktadır.

Algılayıcı, alarm paneli, uyarıcı, sistem kontrol ve bağlantı tesisatı olmak üzere alarm sistemi 5 bölümden oluşmaktadır.

Alarm paneli:

Çeşitli sayıda kullanılan şifre, giriiş yapan kişi sayısı, yönetim ve şifreleme bölümünün tümünü içermektedir. Elektrik kesintileri meydana geldiğinde buradaki sistem devreye girmektedir.

Her hangi bir işlev sonucunda siren çalışması, flaşör, telefon araması ve GSM modülünün devreye girip etki etmesi sonucunda kullanılan enerji kaynaklarıdır.

Sistem kontrol- kumanda aracı: uzaktan kumanda sistemlerinin etki ettiği modüler yapı sistemidir.

Sistem kontrolü kapsamında kablo bağlantılı veya bağlantısız işlem yapılabilmektedir.

Alarm kurma teknikleri ve bilgilendirmeler model ve çeşit farkına göre değişim göstermektedir. Lakin bir çok alarm sisteminde şifre göstergesinin olduğu alanı açıp giriş yapıp şifreyi girdikten sonra onaylayıp bulunduğumuz alandan çıkıyoruz. Çıktıktan sonra 5 dakika içerisinde sistem devreye girerek hareketli nesne veya her hangi bir kapı açılma işlemi gibi olaylar gerçekleştiğinde devreye girmektedir.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (İlk oy sizden olsun)
Loading...

Yorum ekle