Kapı zilleri günlük hayatta en çok ihtiyaç duyulan araçlardan bir tanesidir. Kapı zilleri kullanım alanlarına ve amaçlarına bağlı olarak çok farklı modellerde ve çeşitlerde piyasada yerini almaktadır.
Kapı zili modelleri işlevselliklerine ve özelliklerine göre 4 farklı modelden oluşmaktadır. Bunlar sırası ile elektronik kapı ziili modelleri, kablosuz ding dong kapı zilleri, hoparlörlü kapı zilleri ve kameralı kapı zilleri olmakta.
Elektronik kapı zili modelleri kullanımları elektrik aracılığı ile olan ve sesleri elektrik ile sağlanan, en çok tercih edilen kapı zili modelidir.
Bu tip kapı zilleri içerisinden rahatlıkla 32 farklı ses melodisi seçebilirsiniz. Bu kapı zillerinin sağladığı en büyük avantaj kablosuz zil olarak kullanılmasıdır.
Kullanılan bu kapı zili modellerinin en büyük avantajı güvenlik açısından sağladığı faydalarındandır. Hoparlörlü kapı zili modellerinin kullanımı ile kapı zilini çalan kişi ve kapıyı açacak olan kişi arasında sesli iletişim kurulabilir ve kolaylıkla anlaşılabilir.
Bu kapı zili modelleri ile güvenlik amaçları ön planda tutulmuştur. Kameralı kapı zili modellerinin kullanımları ile alıcı ve verici sistemlerden yararlanılmıştır. Kamera kullanımı ile zile basan kişi ve ev içerisindeki kişi arasında iletişim görüntülü olarak sağlanmıştır.
Zillerin çalışma prensibi, aslında basitçe açıklamak gerekirse elektro mıknatıslanma üzerinedir. Kapı zilinin iç yapısına bakıldığında, burada bir elektromıknatıs, elektro mıknatısın karşısında ise demir palet yani armatür bulunur. Bu armatürün ucunda bir tokmak vardır. Ayrıca tokmağın vurduğu çan ile elektro mıknatısın bağlı olduğu üreteç ve anahtar da zilin yapısı içerisinde yer alır.
Kapı zillerinin kullanımları esnasında uyulması gereken bazı planlar ve projeler vardır. Kapı zili bağlantı şemasının amacı kapı zili kullanılan alanda iki nokta arasında köprü kurmaktır.
Kurulan köprü tesisatında kapı zilinin çalışması için sarf edilen enerji yani elektrik bir anahtar ile kontrol edilerek kapı zilinin çalması aktif duruma getirilmiş olur. Kapı zili tesisatı içerisinde bu bağlamda kapı zilini kontrol eden anahtara ve kapı zilinin ses çıkış aparatına ihtiyaç vardır.
Kapı zili anahtarına basıldığı zaman ses çıkışı ile bağlantı kurulur ve elektrik geçişi sağlanır. Kapı zilinin aktif hale gelmesi kapı zili anahtarına basıldıktan sonra gerçekleşir.
Kapı zillerinin uygulama alanına uygulanırken ihtiyaç duyulan başka bir metaryal ise teldir. Tel ses çıkış ünitesi ve kapı zili anahtarı arasında köprü vazifesi yapar.
Kullanılan tel elektrik akımını taşıyacak özelliklerde olmalıdır. Kapı zilleri sistemlerinin kullanılmasında sarf edilen enerji miktarı küçük değerlerde olduğundan tellerinde normal değerlerde olması gerekir.
Kapı zili tesisatına gelen elektrik transformatör aracılığı ile ana hattaki değerlerinden çok küçük değerlere indirgenir.
Kapı zilli kullanımları gündelik hayatta en çok ihtiyaç duyulan bir kullanımdır. Kapı zili kullanımlarının bir ihtiyaç olmasından dolayı kapı zilleri belirli fiyat çerçevelerinde piyasaya sunulmaktadır.
Kapı zili fiyatları, kapı zilinde kullanılan teknolojiye, kapı zilinin klasik ya da modern görüntülü zillerden olup olmamasına göre de değişkenlik göstermektedir.
Kapı zili için fiyat araştırması yapacak olan müşterilerin kafasında belirli bir profil oluşması için, piyasadaki kapı zili modelleri ve fiyatlarını alt ve üst limit olarak paylaşalım. Kablosuz kapı zili modelleri otuz beş liradan başlayarak kalitesine göre 50 TL’ye kadar fiyat yelpazesi sunuyor.
Model numarası | Özellikler | Fiyat |
#170256224 | Uzaktan kumandalı kablosuz kapı zili | 16.90 TL |
#177154890 | Sinyal lambalı kapı zili | 256 TL |
#169840544 | Panther PT-002 ACD 220 v kapı zili | 69.50 TL |
#176745051 | Panther 8308 kapı zili | 48.50 TL |
Sizin için önemli olan özellikleri otuz dokuz liralık ziller karşılıyorsa, uygun fiyata düşünmeden tercih edebilirsiniz. Kablolu ziller ise biraz daha eski modeller olduğu için, 25 TL’den başlayan uygun fiyatlar ile seçiminize sunulmakta. İşlev görmesi yeterli diye düşünen müşteriler, kablolu zilleri uygun fiyata alabilirler. Eğer binanıza hoparlörlü zil paneli taktırmak ve hoparlörlü zil kullanmak isterseniz, en az doksan lirayı cebinizden çıkarmalısınız.
Kameralı ziller (görüntülü diyafon) ise sunduğu avantajlardan dolayı, yüksek fiyatlar ile kullanıcıların karşısına çıkıyor. Yaklaşık 300 liradan başlayan fiyatlar, kalitesine göre daha da artış gösterebiliyor. Zil seçiminde önemli olan sizin kullanım amacınızı belirlemeniz, sonrasında ise zil modellerini araştırmanız olacaktır.