Günümüzde sıkça kullanılan kapı altı rüzgarlığı ve çeşitleri pratik anlamda sizlere kolaylık sağlamaktadır. Soğuk kış günlerinde kapı altı rüzgarlıkları eskilerde çok daha fazla kullanılırdı.
Günümüzde ise hem dekoratif olarak hem de oda ısısını muhafaza etmek için de kullanılmaktadır. Eskiden kapının altı uzunluğunda boru şeklinde kumaştan torbalar dikilir içlerine kum veya talaş doldurularak kapı altlarına kapı altı rüzgarlığı olarak kullanılırdı.
Günümüzde ise çok yaygın olmasa da yinede farklı süslemelerle yapılarak satılan kapı altı rüzgarlıkları bulunmaktadır. El becerisi olan birçok bayan ise kendi kapı altı rüzgarlıklarını arzu ve isteklerine, ev mobilyalarına uygun olarak süsleyerek kullanmaktadırlar. Kapı altı rüzgarlıkları yapımı oldukça kolay ve basit olmaktadır. Her bayan istediği gibi evinin renk ve dekoruna uygun olarak evindeki malzemelerle dahi kapı altı rüzgarlığını yapabilir.
Kapı altı rüzgarlıklarının diğer dekoratif ev süslerinde olduğu kadar çok fazla çeşit ve modeli bulunmamaktadır. Düz kumaşla ince uzun olan modeli. Renkli çiçekli kumaşlardan yapılarak iki ucu bağlanarak uçlardan büzüşen şeker kapı altı rüzgarlığı modeli.
Düz boru şerit üzerine daha ince bir şerit yapılarak aralardan kurdeleyle boğumlar yapılan modeli. İki ayrı boru şerit hazırlanarak ortasında kapının genişliğinde düz kumaşla birleştirilen ikiz kapı altı rüzgarlığı modelleri bulunmaktadır.
Kapı altı rüzgarlığı yapmak için evinizde bulunan kilotlu çorap veya eski yastık kılıfı iç astar için lazım olan malzemelerden birisidir. Kapı altı rüzgarlığının içini doldurmak için elyafa ihtiyacınız olacaktır. Dış kılıf içinse istediğiniz renk ve desenden kumaş alabilirsiniz. Kilotlu çoraptan yapmak istiyorsanız çorabın bacağının birini keselim.
Kestiğimiz açık olan kısımdan elyafları içine iyice dolduralım. Çorabın açık olan kısmını elimizde dikelim. Kapı altı rüzgarlığı için dış kılıf kumaşımızı iç kılıfın ölçülerinde hazırlayalım ve yastık yüzü geçirir gibi kapı altı rüzgarlığımızı yüzüne geçirelim. Düz ve renkli bir kumaştan dış kılıf hazırlanmışsa üzerine kurdele fiyonklarla süslemeler yapılabilir. İki ucu kurdele veya kumaş şeritlerle bağlanarak büzülüp şekil verilebilir.
Kapı altı rüzgarlığı yapmak için öncelikle iç kısmını hazırlayalım. Kapımızın alt kısmının uzunluğunda iç astar hazırlayarak dikelim daha sonra içerisini elyafla iyice dolduralım. Hazırlamış olduğumuz içi elyaf dolu iç astardan iki adet hazırlayalım. Odamızın ve mobilyalarımızın rengine uygun olan iki uyumlu renkten iç astardan biraz geniş olacak şekilde dış kılıf dikelim ve hazırlayalım.
Hazırlamış olduğumuz dış kılıfları ortadan birbirlerine birleştirelim fakat ortada kapı altının genişliğinde kumaştan boşluk kalacak şekilde ayarlayalım. Kapı altı rüzgarlık iç kılıflarını dış kılıflara geçirerek düzleyelim ve ortasında kalacak olan boşluğu iyi ayarlayalım. Kapı rüzgarlıklarının dört ucunu da dikerseniz kurdele ile büzerek fiyonk yapabilirsiniz ya da isteğinize göre düz sade bırakabilirsiniz. İkiz kapı altı rüzgarlığı her iki modelde de oldukça şık ve güzel durmaktadır. Oldukça kolay, pratik ve değişik bir kapı altı rüzgarlığı modeli.
Bon bonlu kapı altı rüzgarlığı modelinde de yine diğer modellerde olduğu gibi ilk olarak iç kılıf hazırlanır. Daha sonra dış kılıf hazırlanır fakat dış kılıftan iki adet hazırlanır. Dış kılıfların kumaşının biri desenli diğeri düz olabilir. Dış kılıfın birinin içerisine az miktarda elyaf doldurulur ve aralardan ince kurdele ile belirli aralıklarla bağlanarak boğumlar oluşturulur.
Hazırlanan boğumlu kılıf asıl kılıfa aralıklı olarak dikilir. Dikilirken dikkat edilmeli kılıf geçirildiğinde boğumların düzgün ve güzel durmasına özen gösterilmelidir. Kapı altı rüzgarlığımızın dış süslemeli kılıfı hazırlandıktan sonra elyaf dolgulu olan içi dış kılıfımıza geçirerek açık olan kısmını dikelim.