Banyonun hijyenik bir şekilde muhafaza edilebilmesi için sık sık havalandırılması gerekir. Bunun için sağlam bir banyo penceresi seçmelisiniz.
Banyo, dışarıdan görülmemesi gereken bir bölüm olduğu için buraya küçük ve genellikle buzlu camlara sahip pencereler monte edilir. Banyo pencereleri genellikle üstten açılmakla birlikte yandan açılan tek ya da çift kanatlı modeller de bulunmaktadır. Seçilecek pencere türü pencerenin takılacağı banyonun ebatına ve dış cephesinin baktığı yöne göre belirlenebilir.
Vasistas açılım PVC pencereler, banyolarda en çok kullanılan modellerdir. Bu pencerelerde açılma aparatı olarak kol yerine bir klik vardır. Klik, pencerenin çerçevesine monte edilen bir delikten çekilerek açılır. Vasistas pencereler, yanlarından bağlı olan makasların müsaade ettiği kadar açılırlar. Bazı modellerde makasların açılma ölçüsü de belirlenebilmektedir. Üstten hava akışı sağlayarak banyonun hijyenik tutulmasına yardımcı olur. Bu modellere sineklik de monte edilebilmektedir.
Menfez kanatlı modeller genellikle dış cephesi apartman aydınlığına bakan banyolarda kullanılır. Bu modellerde panjur gibi açılan kanat sistemleri vardır. Ayrıca sineklik sayesinde içeri böcek, haşere ve toz girmesi engellenir. Havalandırma bakımından oldukça kullanışlı olduğu gibi, çeşitli zararlı etkenleri önlediği için bina aydınlığına bakan yerlerde kullanılması uygundur.
PVC pencereler için belirlenen fiyat sistemi, Vasistas ve tek-çift kanatlı banyo pencerelerinde de geçerlidir. Hesaplama metretül üzerinden yapılır. Metretül başına belirlenen birim fiyatı, pencerenin toplam profil ölçüsüyle çarpılır ve fiyat bu şekilde belirlenir. PVC banyo pencereleri genellikle 80 ile 150 TL arası fiyatlara sahip olarak satılamaktadır. Menfez kanatlı modellerin fiyatları ise 14 TL’den başlamaktadır.
Montaj işleminden önce bölgede duvar tamiratı yapılması gerekir. Duvar, pencerenin oturtulabileceği ölçülerde olmalıdır. Aynı şekilde, pencerenin profil ölçüleri de duvardaki boşluğa göre belirlenir. Ancak pencerenin sağlam bir şekilde oturabilmesi için sıva yapılması da büyük önem taşır. Bu yüzden öncelikle duvarın hazır olduğundan emin olunmalıdır.
Pencere, alt profilde “denizlik” adı verilen bir yapı üzerine oturtulur. Eğer eski ve zarar görmüş denizlikler bulunuyorsa değiştirip yerlerine yenilerini koymak gerekir. Denizlik, pencerenin oturması için kesilen düz bir mermerdir. Pencerenin hava geçirmesini önlemek için mutlaka denizlik montajı yapmak gerekecektir. Denizliği montaj harcı ile duvara kolayca yapıştırabilirsiniz.
Duvar tamamen hazır hâle geldikten ve denizlik montajı yapıldıktan sonra pencerenin kasasını yerleştirip sabitlemeniz gerekir. Kasanın doğru bir biçimde çalıştığından emin olmak için öncelikle montaj yapmalısınız. Eğer çalışma sisteminde herhangi bir sorun yoksa, kasayı güvenle monte edebilirsiniz. Bunun için menteşe, dübel gibi parçalar kullanabilir ve kasayı kısa sürede sabitleyebilirsiniz.
Daha sonra pervazları ve kanatları takmanız gerekir. Birçok modelde pervazlar kasalara monteli olarak satılmaktadır. Eğer böyle bir model kullanmıyorsanız, kasa montajından sonra pervazları da takmanız gerekecektir. Kanatları taktığınızda pencere montajı tamamlanır. Menfez kanatlı modellerin montajı ise daha kolaydır. Bunlarda genellikle üst ve yan taraflarda yapışkan bulunmaktadır. Yapıştırdıktan sonra gerekli yerlerden vidalayarak monte edebilirsiniz.