Günlük yaşamımızın her alanında acil durumlarla karşı karşıya kalma olasılığı bulunuyor. Bu olasılıklar su baskınları, deprem ya da yangın gibi durumlar da olabilir. Ayrıca eskiye göre bina yapıları daha yükselmeye başladı. Bu gibi olumsuz durumlarla karşılaşmamak adına acil çıkış kapılarının durumu da büyük önem arz ediyor. Acil çıkış yollarının da düzenlenmemiş olması ya da acil çıkışa uygun şekilde düzenlenmemiş olması acil durumlarda can ve mal kayıplarına neden olabiliyor.
Doğrudan dışarıya ya da güvenli bir alana açılmalı ve ön ve arka kısımlarında çıkışı önleyecek herhangi bir engel bulunmamalıdır. Tehlike durumlarında bütün çalışanların bulundukları bölgeyi hızlı ve güvenli bir şekilde terk etmelerini mümkün kılacak şekilde düzenlenmelidir. Sayısı, boyutları ve nitelikleri; iş yerinin büyüklüğüne ve kullanım şekline göre belirlenmelidir. Ayrıca çalışan kişi sayısı ve iş yerinde bulunan ekipmanlar da bu konuda göz önünde bulundurulmalıdır.
Acil çıkış kapılarının tıpkı yangın kapıları gibi kilitli ya da bağlı olmaması gerekiyor. Acil çıkış kapıları ve yolları ayrıca yönetmenlik kriterlerine göre işaretlenmelidir. Bu kapılar için uygun yerlere işaret konularak kalıcı olması da sağlanmalıdır. Ayrıca aydınlatılması gereken acil çıkış kapılarında elektrik kesilmesi durumunda yeterli aydınlatmayı sağlayacak ayrı bir enerji kaynağı da bulunmalıdır. İş yerlerinin acil çıkışları konusunda en çok karşılaşılan sorunlardan bir ide iş yeri kapılarının önemli bir kısmının dışarıya doğru açılmamasıdır. Bu eksiklik acil durumlar birçok olumsuzluğu beraberinde getirmektedir.
Acil kaçış yollarının belirlenmesinde yapının kullanım sınıfı, kullanıcı yükü, kat alanı, çıkışa kadar alınacak yok ve çıkışların kapasitesi esas alınmaktadır. Acil çıkış kapılarının bir işletmede kaç adet olması gerektiğine de metrekareye düşen kişi sayısına bakılarak karar verilir.
Örneğin 10 metrekareye düşen kişi sayısının
1 olduğu alanlarda yönetmelik gereği
50 kişi yükünü aşan yerlerden
2. Acil çıkış kapısı gerekecektir.
Endüstriyel amaçlı binalarda kaçış merdivenlerinin genişliği de genişlikten çıkabilecek kişi sayısına göre ayarlanmalıdır.
Acil çıkış kapılarında dikkat edilmesi gereken bir durum daha var. Örneğin yangın güvenlik holü olarak ele alındığında; kaçış merdivenlerine duman geçişinin engellenmesi, söndürme ve kurtarma elemanlarınca kullanılması ve gerektiğinde engellilerin ve yararlıların da bekletilmesi için yapılır. Bunun yanında yapı yüksekliği 51 metreden yüksek olan binalarda kaçış merdiveninin önünde ayrıca yangın güvenlik holü yapılması gerekir.
Günümüzde acil çıkış kapılarının ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Bu konuda öncü olan firmalar acil çıkış kapıları üreterek işletmelere yardımcı olmaktadır.
Acil çıkış kapısı fiyatları da genel olarak 300 TL’den başlıyor ve kapı boyutuna göre değişkenlik gösteriyor. Gerekli donanım ve deneyimli personellerin yer aldığı firmaları tercih ettiğiniz sürece bu konudaki en güzel hizmeti de alabilirsiniz.
Özellikle çok katlı ve insanların gün içerisinde sıkça ziyaret ettiği bölümler bu kapılar ve yangın merdivenleri bakımından dikkatli ve yönetmeliğe uygun bir şekilde tanzim edilip yerlerine göre monte ettirilmelidir.