Yüksek performansı ile kapı tasarımlarına kolaylık sağlayan en etkin ürünlerden bir tanesi de kapı otomatikleri olmakta. Gerek işlevsellik gerekse kullanışlılık bakımından hayatımızı kolaylaştıran otomatik sistemleri ile ilgili bilgileri sizlere sunmaktayız.
Sürgü kolu, yay mandalı, palet, bobin ve kurma kolu ile çalışan kapı otomatiği mekanik parçaların bir araya gelmesi ile oluşmaktadır. Kapı üzerinde bulunan bobinin kilit sistemini tetiklemesi ile birlikte kapı kilidi harekete geçmektedir.
Binanın iç kısmına monte edilen kapı otomatiği sürgü kolu, kurma kolu ve küçük zinciri ile duvara bağlanmaktadır. Kurma yayının gergin hale gelmesi ile bina kapısı kapanmaktadır. Kurma yayı ile sürgü kolu çekilmektedir. Çekilen sürgü kolu palet üzerindeki pim ile beraber tırnağa takılı olan mandalın çekilmemesi sonucunda işlevselliğini kaybeder ve bu durumda kapı açılmamaktadır.
Kapı otomatiği kavramında mandalın tırnaktan kurtulması için paletin çekilmesi gerekmektedir. Otomatik kapsamında aktif bulunan butona basılması sonucunda bobin enerjilenmektedir. Mıknatıslanan bobin mandalı kurtarmak amacı ile paleti çeker.
Bu durumda gergin olan kurma yayı ve sürgü kolu pimi mandal üzerinden kurtulur. Sürgü kolu serbest ve aktiftir. Bunun sonucunda sürgü kolu çekilerek kapı rahatlıkla açılabilir. Son olarak açık olan kapı yerine getirme yayı kapsamında mandal üzerinde buluna oluğa girerek tekrar çalışmak üzere hazır hale getirilir.
Kapı otomatiği bakımında en sık rastlanan sorunlar kapı otomatiği montajı yönünde olmaktadır. Kapı otomatiği sürekli açılıp kapanan aktif kullanıma sahip olduğu için çok çabuk bozulması kaçınılmaz bir durum olmakta. Eğer ki kapı otomatiğinizde montaj hatası var ise bu daha fazla sıkıntıyı bir araya getirmektedir.
Eğer ki kapınızın bobini çalışırken kapınız açılmıyor ise o vakit zincir ayarı düzgün yapılmamış olabilir. Bu nedenle zincir ayarını tekrar gözden geçirmelisiniz. Ürün sürekli çalışmakta ise o vakit de cihaz butonu kısa devreli olarak çalışmaktadır.