Günümüzde gerek ekonomik olması, gerek fazla yer kaplamaması gerekse estetik ve modern yapısına balı olarak halatlar ev veya iş yeri süslemede yaygın olarak kullanılmaktadır.
Dekor olarak bazen öyle sıra dışı cisimler öyle hoş ve zarif bir görünüm katar, öyle değişik havalar verir ki. Deniz kabukları veya benzeri dekoratif alışılmış süslerden bıkanlar için yepyeni dekoratif süsü olarak halat kullanılabilir. Halatlar da ekonomik ve kullanışlı olması gibi avantajlarla dekor süslemelerinde yoğun olarak ilgi gören kaynaklardan biridir. İplerden halatlardan her türlü dekor eşyaları yapılabilir.
Kulanım amaçları oldukça fazla olan halatlar aynı zamanda doğal ahşap, tekstil, taş, seramik gibi materyallerle de uyum içinde kullanılabilmektedir. Halat kullanılarak akla gelebilecek her eşya süslene-bilmektedir. Halatla yapılabilecek dekoratif eşyalara şu örnekleri verebiliriz:
Gerek dekoratif amaçla gerekse eşya olarak yararlanılan halatların uyum içinde işlenmesi zor ve beceri gerektiren bir uygulamadır. Bazı durumlarda metal zincirlerin yerini alan sağlam ve dayanıklı bir süspansiyon görevi görürken bazı durumlarda ise zarif nesnelerin üretiminde kullanılabilmektedir.
Beton bir duvar, büyük ofisler, restoranlar, kafeteryalar veya konutların imar alanlarında jüt halatlardan yapılan bölme şeklindeki kapılar; hem şeffaf olması hem sıcak bir hava vermesi hem de zarif bir görünüm katması acısından mükemmel bir çözüm olmaktadır.
Çok fazla emek ve zaman gerektirmeden kolay ve pratik bir şekilde halatla dekoratif kapı bölmelerinin yapılması mümkündür. Hazırlanmış delikli bir çıta alınır. Bir ip yardımıyla em deliklerden hem de halattan atlamadan geçirilerek çitalar halata iki ucundan karşılıklı olarak sabitlenir. Hazırlanan bu bölme daha sonra arzu edilen bölüme kurulur. Çitalardan biri tavana diğeri ise zemine sabitlendiği takdirde, dekoratif ve şık kapı bölmeniz hazır olmuştur.
Halattan Dekoratif Kapı Paspası
Halat ortadan başlayarak dekoratif olarak spiral şekilde bükülür. Tutkalla her tur sonunda oluşan büküm sabitlenerek istenilen büyüklüğe gelince kesilir. Keserken ve tutkalla yapıştırırken parmaklara dikkat edilmesi gerekmektedir. Diğer spirallere geçilerek anı işlem tekrarlanır. Biten her spiral farklı boyutta olursa ortaya daha şık bir model çıkacaktır. Hazırlanan spiral parçalar istenilen renge akrelik boya ile boyanabilir. Halatlar fazla boya emmektedir. Boya kuruyunca bütün spiraller bir yüzeye yerleştirilir. Arzu edildiği birleştirilerek tutkalla birbirlerine bağlanır. Üstüne boyama işlemi birkaç kere daha tekrarlanabilir. Veya farklı renkler kullanılarak da boyama yapılabilir.
Dilerseniz kapınızı üzerinde Büyük bir festival ormanı oluşturabilirsiniz.
Çınar ağacının bir kartona, zevke uygun boyutta çizilir ve arkasından kesilir. Sicim kesilir. Kartonun ortasına ve köşelerine tahtalar sabitlenir. Karton üzerine silikon veya tutkal yardımıyla ilk olarak tahtalar yapıştırılır arkasından kesilen sicimler sert kartonun üzerine yapıştırılır. Bu işlem sırasında parmaklara tutkal bulaşmamasına dikkat edilir. Yapıştırılan ipler kuruyana kadar bir mandalla sıkıştırılır veya üzerine ağırlık konulur. Tutkal kuruyup halat yapıştıktan sonra dilenilen bir renkte akrelik boya ile iki veya üç kat halatlar boyanır. Boya kuruduktan sonra çam ağacının üzeri ve etrafı isteğe bağlı olarak süslenir ve kapı süsü tamamlanınca kapıya yapıştırılır.
Kapı üzerindeki farklı detaylar evin bütün havasını değiştirebilmektedir. Çeşidi ne olursa olsun kapılar üzerine dekoratif halatlardan oluşan tutacak veya kollukların yapımı farklı bir havalar yaratacaktır. Oldukça basit olan bu uygulamada halatın monte edileceği kapıya delikler açılır. Halatların uçları bu deliklerden geçirilerek kapının içerisinden bağlanır. Böylece çok değişik kapı kolunuz olacaktır.
Sevimli ve sıcak bir hava veren kapı çelenklerini halatlarla yapabilirsiniz. Bunun için halatı spiral bir şekilde bükerek her turda birbirine yapıştırıp çelenk haline gelene kadar devam edin. Kuruduktan sonra üzerini iki veya üç tur boyayabilirsiniz. Boya kuruduktan sonra hazırladığınız bu zemini süslemek tamamen zevkinize bağlı olarak gelişmektedir. Süslemede yapa çiçekler, yapraklar, kurdeleler veya çam kozalakları kullanabilirsiniz.
Kapı çelenklerini gemici düğümü atarak da oluşturabilmeniz mümkündür. Arada kalan boşluğa minik tahtadan bir tabela iliştirerek gelen misafirlerinize ho mesajlar verebilirsiniz.
Halattan yapılacak olan çiçeklik boyutuna uygun olarak üç delikli tahta alınır. Tahtaların üzerindeki delikler sık aralıklarla olmalıdır. Bu tahtalardan ikisi kenarlara biri alta gelecek şekilde halatlar deliklerden çaprazlama geçerken araya tahta veya metal çubuklar konulur. Halatlar deliklerden geçtikten sonra karşı tarafa geçerken çubukların arsından dolanarak zigzaglar çizerek ilerler. Sepet halatla örülüp arzuya göre boyandıktan sonra kapıya silikonla yapıştırılır. İçine kurutulmuş çiçekler yerleştirilir.
Kalın bir halata bir taş sarılarak gemici düğümü atılır. Halatın bir parçası ayrılır. İplerden bir tanesi yukarı çekilir. Uçları kesilir.Yapılan bu tokmak kapının çarpmasını veya duvara değerek oluşabilecek dekorasyonları engellemektedir.