Her kapının en önemli parçalarından biri kapı koludur. Bozulması veya kırılması da bizi çok rahatsız eder ve bu şekilde kullanmakta sıkıntılıdır. Çoğu zaman kapı kolunun kırılması sadece kapının açma ve kapatmasını sıkıntı ederken bazı durumlarda kapı kolu kırılınca kapıyı açmak mümkün değil ve nedeni olarak odaya veya hatta eve girmek zor olur. Bu gibi durumlar kapı kolu ve kilidinin konstrüksiyonuna göre değişebilmektedir.

Makalemizde kapı kulunun kırılmasını sebepleri ve tamir yöntemlerinden bahsedeceğiz. En yaygın olan kırılma sebeplerini örnek alarak nasıl tamir edilir, gerekli malzeme ve aletlerinde zikredeceğiz.

Giriş kapı kolunun değiştirilmesi

Giriş kapı kolunun değiştirilmesi

En çok rastlanan sorunları

İlk başta öğrenmemiz gereken en önemli şey şudur:  her giriş kapının kolu iki türden birine aittir. Yani iki çeşit giriş kapı kolu bulunmakta ve mutlaka sizin kapınıza onlardan biri monte edilmiştir. Yada kilit ile birlikte tek parça olarak gelen kapı kolu (yani kap kolu buzulsa kilidi ile beraber sökülür ve gerektiği taktirde yine tamamen değiştirilir)

Veya, kilitten ayrı olarak. Bu tür kapı kolu sadece açma kapatmak içindir kullanılır. Kilidi ise ayrı ve kapı kolu ile bağlı değildir. İkinciler basit mekanizmaya sahip ve genellikle bozulması bir parçasının kırılmasından kaynaklanır. Bunlar tamiri edilmez ve sadece değiştirilir. Bu tür kapı kolu genellikte tek parça olarak yapılmakta ve dolayısıyla tamir etmek pek çok mümkün değildir.

Giriş kapı kolunun TAMİRİ NASIL yapılır?

Giriş kapı kolunun TAMİRİ NASIL yapılır?

Genellikle karşılaşılan sorunlar birinci tür kapı kolu ile bağlıdır. Bunların mekanizmaları bozulunca tamirini yapmak için biraz uğraşmak gerekir. Bozulması mümkün olan bir kaç parçası vardır. Genelde dört parçasından biri kırılır:

  1. En çok karşılaşılan sorunlardan biri kapı kolunun kırılması ile kapı kanadında yerleşmekte olan kısmı kalmasıdır. Bu durumda tamir pek çok zor olmaz ve 10-15 dakikaya sorunu çözebilirsiniz. Aslında bu sorunun sebebi almış olduğunuz kilitten kaynaklanmaktadır. Büyük ihtimalle kilit ilk baştan beri bozuktu ve doğal olarak belli bir zaman sonra kırılmıştır.
  2. Kapı kolunun iç mekanizmasında yer alan dörtgenin pimin kırılması. Bu kez kilidin sürgüsü açılmamaktadır. Bu gibi sorunlar üretici kilidin yapımında silumin kullanılmasından kaynaklanmaktadır. kırılgan bu malzeme kilidin mekanizmasında kullanılınca çabuk kırılır.
  3. Kapı kolunun yıpranması sebebiyle açılmaması. Bu gibi sorunlar kapının her iki tarafında yer alan kapı kolunun birbiri ile bağlayan parçaları yıpranınca mekanizmasının dönmesini engellemekte ve dolayısıyla kapı sürgüsü açılmamaktadır. Fakat bu sorun çok az karşılanmaktadır. Kilit sürgüsünün açılmasının engelleyen genellikle kilidin mekanizmasında yer alan dörtgen şeklindeki pimin kısa olmasıdır. Büyük ihtimalle kapı kilidini montajı aşamasında işlem yapanlar tarafından dikkat edilmemiş ve eksik bırakılmıştır. Dolayısıyla dediğimiz dörtgen pimi çalışma esnasında yerinden oynamakta olup iki tane kapı kolundan biri veya ikisi de kilidin sürgüsüne ulaşamaz ve dolayısıyla açmamaktadır. Bu sorun işte çok kolay öğrenilir – kapı bir tarafından açılırken karşı tarafından ise açılamaz. Bu gibi sorunlu giriş kapı kolunun tamiri aslında çok basittir.
  4. Kapıyı açtıktan sonra kapı kolu başlangıç durumuna dönmemesi. Bu durumda büyük ihtimalle helezoni yay yerinden kaymış veya kırılmış olmalıdır. Tamiri kolay ve pek çok masraflı olmasa da bunu yapmak için biraz uğraşmanız gerekecektir.
Giriş kapı kolunun değiştirilmesi

Giriş kapı kolunun değiştirilmesi

Kapı kolu ile ilgili başka tür sorunlarla karılaşabilirsiniz. Ama genelde çözümü bahsettiğimiz sorunların çözümü ile aynı olacaktır. Bir defa tamirini yapıp mekanizmalarının özelliklerini öğrendikten sonra artık kapı kilidin her türlü sorununu çözebilirsiniz.

Giriş kapı kolunun tamiri nasıl yapılacağına dair video izleyebilirsiniz.

Detayları ile tamir süreci

Elinizde gerekli aletler varsa kapı kolunu sökmek kolay bir iştir. az çok tecrübeniz olunca bu işi beş on dakikadan fazla vaktiniz almayacaktır. Şu şekilde kapı kolunu sökebilirsiniz:

  1. Kapı kolunun alt kısmında küçük altı yüzlü vidası olmalıdır. İlk önce onu sökelim. Hemen tamamen sökmeyin çünkü küçük vida düşerse kaybolabilir ve sonra bulmak zor olur. Dikkat edin.
  2. Sonra kapı kolu bağlandığı noktalarını gizlemek amacıyla takılmış olan dekoratif panelini çıkartın. Saatin ters yönüne çevirerek sökerken ellerinizle yapabilirsiniz, anahtar gerekmez.
  3. Dekoratif panelini çıkardıktan sona (kapı kolu kalacaktır çünkü panel ayrı olarak çıkartılır) kapı kolunun fiksaj elemanlarına ulaşabilirsiniz. Genelde kapı kolu vidalarda veya yivli çivi ile sıkıştırtır. Bunları da sökmek pek çok zor olmaz – tornavida ile birkaç dakikaya hepsini çıkartırsınız.
  4. Sonra kapı kolları ve dörtgen pimini çıkartın. İşte bu kadar – kapı kolu söküldü.

Bazı giriş kapı modellerinde kapı kolu tek parça olarak takılmakta (bu tür kapı kolu Çin kapılarda kullanılmaktadır) ve bunlar biraz daha başka şekilde sökülür. Kapının iç tarafından kapı kanadında ek parçası bulunmaktadır. Onun üst ve alt kısımlarındaki vidaları sökün ve kapatma paneli ile beraber kapı kolu sökülecektir. Şuna işaret etmek isteriz: kapı kanadının iç tarafındaki bu iki vidaları söktükten sonra kapının her iki tarafından kapı kolunu çıkartabilirsiniz.

Gördüğünüz gibi çok basit. Bir defa kapı kolunu çıkardıktan sonra gerektiği zaman rahatça çıkartabilir ve tamirini yapabilirsiniz. Aynı şekilde bir defa bu işi yapan kişi kapı kolunun tamirinden ziyade değişimini de yapabilecektir. Bozuk veya eski kapı kolunu çıkardıktan sonra aynı şekilde yenisini takabilirsiniz. Ancak unutmamak gerekir: yeni kapı kolu eskisi ile aynı konstrüksiyona sahip olmalıdır.

Giriş kapı kolunun tamiri

Giriş kapı kolunun tamiri

Giriş kapı kolunun tamiri nasıl yapılır?

En çok rastlanan sorunları daha önce zikrettik. Birde giriş kapı kolu nasıl çıkartılır anlattık. Şimdi kapı kolu ile bağlı sorunların çözüm yöntemleri ve tamiri hakkında bilgi verelim. İlk baştan başlayalım.

  • Kapı kolu kırıldı ve kapının içindeki bir parçası kaldı. Yukarıda da zikrettiğimiz gibi büyük ihtimalle bunun sebebi kilit halkasının kırılması veya düşmesi olmalıdır. Tamiri kolaydır ve yerine yerleştirmek pek çok vaktini almaz, ama biraz uğraşmanız gerekecektir. Bu durumda giriş kapı kolunun tamiri şu şekilde gerçekleşebilir: ilk başta kapıdan kapı kolu kırıldıktan sonra kalan kısmını çıkartmak gerekir. Kapı kolunu çıkardıktan sonra büyük ihtimalle yerinden düşmüş kilit halkasını da bulacaksınız. Eğer kırılmamışsa (ama kırılmamasını ihtimali çok düşüktür) onu yerine yerleştirerek kapı kolunu yeniden toplamanız yeterlidir. Genellikle kontra somunu kırılır. Yani sadece yerinden düşmesi ve kendisi sağlam şeklinde bulunmasının ihtimali çok düşüktür. Dolayısıyla kapı kolunu tamirini yaparken yenisini almanız gerekecektir.
  • Kapı kolunun iki tarafını birbiri ile bağlayan dörtgen pimin kırılması. Üreticiler bazen masraflarını azaltmak amacıyla en önemli parçalarından biri olan dörtgen pimini siluminden yapmaktadırlar. Fakat gevrek bir malzeme olan bu silumin çabuk kırılır ve çoğu zaman kapı kolunu tamamen değişmesi gerekmektedir. Makalemizi okuyup bu tür bilgilere sahip olunca yeni kapı kolunu almaya giderken dikkat edin ve çelik olan pimi alın.
  • Kapı kolu çalışıyor fakat sürgüsü sabit durmasından dolayı kapı açılmıyor. Yukarıda da zikrettiğimiz gibi dörtgen pimi kısa olduğu için kapı kolu kapıyı açmamaktadır. Bu durumda kapının bir tarafından kapı kolunu çıkartın (ikide tarafından kapı kolunu sökmenize gerek yoktur) ve kısa pimin yerine uygun uzunluğunda başkasını yerleştirin. Bunu yaptıktan sonra kapı normal şekilde açılması gerektir. Bugün piyasada çok çeşit pim bulunmakta ve her kapının kalınlığına göre ayarlayabilirsiniz. Yine fazla uzun olabilir ama bu sorun değildir. Demir testeresi ile fazlasını keserek size göre ayarlamak çok kolaydır.
  • Kapı kolunun başlangıç durumuna dönmemesi. Helezoni yayın kırılmasından kaynaklanan bir sorundur. Yukarıda zikrettiğimiz kilitleme somununun tamiri gibi aynı şekilde yapılmaktadır. Kapı kolunu çıkartın ve kilitleme somununun altında bulunması gereken yayın yerine yerleştirin veya (eğer yerinde yoksa) yenisini takın. Burada asıl sorun yayın değiştirilmesi değil onu bulabilmektir. Bu küçük parçayı bulmak çoğu zaman çok zor ve genellikle bu sebepten dolayı kapı kolunun tamamen değiştirilmesi gerekebilir.
Giriş kapı kolunun tamiri nasıl yapılır?

Giriş kapı kolunun tamiri nasıl yapılır?

 

Genel anlamda giriş kapı kolunun tamiri zor bir iş değildir. Tornavida gibi basit aletleri kullanarak herkes bunu yapabilir.

En son olarak size işinizi kolaylaştıracak bir daha yöntemden bahsedeceğiz. Sadece kapı kolunun tamiri değil her türlü işin kolaylaştırılması için önce konstrüksiyon özelliklerini öğrenmeye çalışın. Kapı kolunun tamirine gelince de aynı şekilde kılavuzunu okuyup detaylarını öğrenince kolayca tamirini yapabilirsiniz.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (4 votes, average: 3,25 out of 5)
Loading...

Yorum ekle