Çelik kapı ile ilgili uygulamalı olarak gerçekleştirebileceğiniz montaj işlemini ve bunun yanı sıra kapı montajı çeşitleri ile ilgili bilgiler makalemizde yer almakta.

Çelik kapı rozetiçelik kapi

Ev ve iş yeri kapılarının arka kısmına takılan çelik rozet hırsızlık olaylarına karşı oldukça etkili bir yöntem. Çekiç veya pense kullanarak kapıların açılmasını sağlayan hırsızlar kolaylıkla kapı üzende hasar oluşturabilmekte. Hırsızlık için eve giren bireyler ilk olarak çareyi kapı silindirine zarar vermekte buluyor. Kapı üzerinde bulunan anahtar girişine baskıda bulunulduğunda kapının iç kısmında yer alan pirinç bölümü hasara uğrayarak kırılıyor.

Pirinç kırılmasının ardından hırsızlar kısa süre içerisinde mekanizmaya ulaşarak diledikleri gibi işlemlerini kısa süre içerisinde gerçekleştiriyorlar.

Bazı kapı kilidi firmaları ürünlerinde yenilikçi ve ileri görüşlü davranarak çelik gövdeli kilit tasarlamış. Çelik takviyeli olarak tasarlanan bu kilitler biraz maliyetli olmakta. Güvenlik önlemini oluşturmanın en uygun yolu çelik rozet taktırmaktır. Çelik rozet taktırma fiyatları 250 TL’ye kadar çıkmakta. Çelik rozeti adını verdiğimiz ürün kilit yuvasına yerleştikten sonra her türlü darbe ve kırma işlemlerinde kapı kilidinize her hangi bir zararın gelmesini önlemektedir.

Sadece bir kaç teknik bilgi ile 15-20 TL arasında değişik fiyatlarla satışa sunulan rozetleri nalburlardan temin ederek kapınıza monte edebilirsiniz. Çelik rozet takımı ile ilgili çok bilgi sahibi olmanıza gerek bulunmamaktadır.

2 farklı parçanın bir arada kullanılması ile  güvenlik sistemi devreye sokulmakta. İlk olarak  vidalarımızı kullanarak silindiri sabitliyoruz. Ardından ufak değişimler ile çıkarmış olduğumuz silindiri çıkararak tekrar takabiliyoruz.

12 mm çıktısı bulunan kapıların yanı sıra daha fazla çıktıya sahip alanlarda da silindirler kullanılabilmektedir. Oldukça uğraştırıcı bir ürün olan silindire ulaşarak kapıyı açabilmeyi sağlama daha gürültülü olmak durumunda bırakmaktadır.

Kapı fitili ile dayanıklı kapılar

Kapılarımızın bir nevi aksesuarı olan kapı fitilleri kapılarımızın kenar bölmelerine takılmaktadır. Kapı fitilleri sayesinde kapımızın altından ve üstünden içeri hava girmesi engellenmektedir. Kapı fitili değişimi veya çelik kapı montajı için usta arayan bireyler internet üzerinden veya kapıyı temin ettikleri firmadan montaj ustasını çağırabilirler. Biraz maliyetli olmasına rağmen oldukça uğraştırıcı bir uygulama olduğundan dolayı usta çağırmanız daha doğru olacaktır.

Kapı montajları

  • Kapı kanadının kasa ile birleştirilmesi için gerekli bir takım aksesuarların temin edilmesi gerekmektedir. Menteşeler, raylar, kapı kilitleri, kapı kolu, kapı mandalları, kapı dürbünü, kapı stopları kapı üzerinde bulunması gereken aksesuar modelleridir. Kapılarımızı için 5 farklı uygulama modülü ile montaj işlemini gerçekleştirebiliriz.
  • Kanca ile bağlama: Kapı boşluğunda bulunan kasa kancalı demirler sayesinde duvara bağlanmaktadır. Kanca ile bağlama yönteminde kasa vida yerlerinden yandan ve arkadan olmak üzere farklı konumlarda tutturulmaktadır. Kasa ve duvar arasında kalan boşluk sıva harcı doldurularak kapatılır.
  • Tel ile bağlama: Duvar delinmesi sonucunda içerisinden tel geçirilir. Kasanın 2 cumbasına vida ve çivi ile bağlanan tel kapının sabitlenmesini sağlar. Tıpkı kanca ile bağlama uygulamasında da olduğu gibi duvar ve kasa arasındaki boşluk sıva harcı ile doldurulmaktadır.
  • Takoz ile bağlama: Kasanın geleceği tarafa boydan, alttan, üstten olmak üzere 3 farklı taraftan takoz koyulur. Kapının kasası çivi veya vida ile takozlara tutturulmaktadır.
  • Kör kasa ile bağlama: Kör kasa genişliğinde kapının yanında pay bırakılmaktadır. Kör kasaya kapımızı bağlayarak montaj işlemini gerçekleştirebiliriz. Her ne kadar maliyetli bir montaj işlemi olsa da her türlü hasara karşılık kapınızı korumaktadır.
  • Poliüretan Köpük ile bağlama: Geçici olarak tasarlanan kör kasa kapı boşluğuna takılmaktadır. Öncelikle alan içerisinde uygulanması gereken işlemler (sıva, badana ve benzeri) halledilir. Sonrasında kör kasayı sökerek bağlama veya doldurmaya uygun kapı modeli monte edilerek duvar ile kasa arasına köpük sıkılarak kapı sabitlenir. Son derece kolay ve pratik bir uygulama olduğundan dolayı gerek inşaatlarda gerekse gündelik hayatta en sık tercih edilen kapı montajı işlemlerindendir.

Uygulamalı kapı montajı

  • İlk olarak kapı kasalarının köşelerini tercihe göre tutkal veya vida ile birleştiriyoruz.
  • Köşeleri birbiri ile sabitlenen kasayı kapı yuvasına yerleştirelim.
  • Tahta kapı köşeleri için oluşturulan kapı takozlarını kenarlara sıkıştıralım. Bu sayede kasa oynamayacaktır.
  • Kapı aksesuarlarını gerekli yerlere monte edin.
  • Yönlerini belirledikten sonra kapı kanadına menteşelerimizi vidalayalım. İşimizi kolaylaştırmak amaçlı kapı montajını kendimiz yapıyorsak kapımızı temin ettiğimiz yerden ölçüleri doğrultusunda menteşe yerlerini işaretlemesini rica edebiliriz. Bu işimizi biraz daha kolaylaştıracaktır.
  • Vidalama işlemini sonlandırdıktan sonra kapımızı kapatıyoruz.
  • Menteşe takıldıktan sonraki kapının durumunu incelemek için alt ve üste bakarak uygun olu olmadığını test edelim.
  • Kapımıza kapalı iken alttan ve üstten hafif hafif çekiç darbeleri ile vurarak kapımızı oturtalım.
  • Pervazları sıkıştırırken pervaz yuvalarına silikon sıkarak plastik çekiç yardımı ile tekrar pervazlara vurup yerine oturmasını sağlıyoruz.
  • Kapı ayarınız sona erdiğinde gergi tahtası ile alt ve orta kısımları sıkıştırıyoruz. Gergi tahtasının kullanılmasındaki amaç sıkılan köpüğün genleşmesi ile kasanın içe doğru gelmesini engellemek. Bu çıtaları yerleştirmez isek o vakit kapı kasası bombeli şekilde olacak ve kapının kapanıp açılması konusunda problemler yaşanacaktır.
  • Kapımızı bir kez daha kontrol ettikten sonra kapı ve duvar arasında boş olan yerlere montaj köpüğü sıkıyoruz. Çok fazla sıkmamaya özen gösterin çünkü köpük genleştiği için kabaracak v kapı ile duvar arasındaki boşluğu dolduracaktır.
  • 24 saat bekledikten sonra kuruyarak kapı kenarına taşan köpükleri temizleyiniz.
  • Takozların çıkarılmaması gerektiğini unutmayın. Sıkıştırdığımız takozlardan fazlalık olanları keserek kötü görüntüyü ortadan kaldırabilirsiniz.
  • Plastik çekiç yardımı ile pervaz yuvasına silikon sıkın ve pervazları yuvasına yerleştirin.
  • Son olarak pervaz uyguladığınız aşanları silikon ile kapatarak her hangi bir su alma ve benzeri işlemler oluştuğunda alt kısımdan su ve benzeri maddelerin girmesi engellenmektedir.

 



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (İlk oy sizden olsun)
Loading...

Yorum ekle