Kapı cilalaması neden yapılır ve nasıl yapılır. İç ve dış mekân kapılarının bir süre sonra toz, hava sirkülasyonu, aşırı kullanım gibi etkenlerden dolayı yıprandığı bilinmektedir. Bu yıpranmayı önlemenin ve kapıya güzel bir görünüm kazandırmanın en iyi yolu ise sık sık cila yapmaktır. Sık sık cila yapıldığında kapı yalnızca güzel görünmekle kalmayacak, çürüme gibi deformasyonlardan da korunacaktır. Ancak cilalama işlemi kapının imal edildiği maddeye göre yapılmalıdır.

Ahşap Kapı Cilalaması

Ahşap kapı cilalaması

Ahşap kapı cilalaması

Ahşap cilalama işleminde fırça, sünger, zımpara takozu, pamuk, bez ve matlaştırıcı gibi malzemeler kullanılır. Parlatma için mum ya da yağ kullanılabilir. İşleme geçmeden önce kapıyı ıslatmak ve liflerin açılmasını sağlamak gerekir. Ancak ahşabın çürüme riskine sahip olduğunu unutmamalı ve ıslatma işlemini ölçülü yapmalısınız. Nem kuruduktan sonra cila işlemine başlanabilir. Kapı kuruduktan sonra zımparalanarak pürüzsüz bir yüzey elde edilir ve hazırlanan cila, mümkünse metal içermeyen bir fırça ile yüzeye uygulanmaya başlar.

Cila sıvısı, sünger ve fırça yardımıyla kapıya eşit miktarda sürülür. Bu işlemi yaparken kauçuk eldiven kullanmanız faydalı olacaktır. Ayrıca burnunuzu eşarp ya da toz maskesi gibi bir maddeyle kapatarak zehirli solumadan korunabilirsiniz. Cila kuruduktan sonra önceden hazırlanmış mum ya da yağı uygulayarak parlak bir görünüm kazandırabilirsiniz. Daha sonra ince bir zımparayla yüzeyi traşlayarak matlaştırma yaptığınızda cilalama işlemi sona ermiş olacaktır.

Cilanın tüm gözeneklere eşit biçimde uygulandığından emin olmanız gerekir. Fırçayı kapının üzerindeki ahşap liflere göre hareket ettirdiğinizde cilayı eşit biçimde uygulamanız zor olmayacaktır.

Çelik Kapı Cilalaması

Çelik kapı cilalaması

Çelik kapı cilalaması

Genellikle dış mekan ya da apartman giriş kapısı olarak kullanılan çelik kapılarda cilalama işlemi yapılırken daha titiz olunması gerekir. Bunlar dışarı bakan kapılar oldukları için temizlik işlemi daha titiz yapılmalıdır. Bununla birlikte metale zarar vermeyecek ve aşınmaya sebep olmayacak malzemelerin kullanılması da son derece önemlidir.

Çelik kapıda sıvı ya da toz cila kullanılabilir. Ancak geniş bir alan cilalanacağı için malzemenin bol olması gerekir. Bununla birlikte cila işlemi sırasında eşarp ya da toz maskesi kullanılmalı ve cilanın solunması önlenmelidir. Özellikle toz cilalarda solunum yollarını korumak gerekir. Ayrıca elleri de kauçuk eldivenlerle korumak, cilanın deriyle temas etmeyeceği şekilde giyinmek gerekecektir.

Çelik kapı cilalarken ıslatma ve zımparalama işlemi yapmak gerekmez. Cilayı olabildiğince bol ve eşit sürmek yeterli olacaktır. Bu işlemi yaparken metal içermeyen bir fırça kullanmak gerekir. Ancak krom tuzu gibi malzemelerden olabildiğince uzak durmanız faydalı olacaktır. Nitekim bu tozların ortamda yayılması ciddi anlamda zarara sebep olur. Bunun yerine suda çözülen cila tozlarından kullanabilir ya da doğrudan sıvı cilayı tercih edebilirsiniz. Cila işlemini kesinlikle dinlenmeden yapmanız gerekir.

Vernikli Kapı Cilalaması

Vernikli kapılar özellikle eski evlerde, iç mekânlarda tercih edilen kapılardır. Geniş oturma odası kapıları ve oda kapıları genellikle vernikli kapılardan seçilir. Bu kapılar ahşaptan imal edilse de birçok açıdan standart oda kapılarından farklıdır. Neredeyse tamamında cam olduğu için cila işlemini dikkatlice yapmak gerekir.

Öncelikle kapının üzerindeki vernik alınmalıdır. Aksi takdirde cila tutmayacak, uygulanan malzeme akarak kötü bir koku ve görüntüye sebep olacaktır. İnce bir zımpara ile kapının yüzeyindeki vernik temizlendikten sonra cila işlemine geçilebilir.

Vernikli kapı cilalanırken toz ya da sıvı cila uygulanabilir. Ancak sıvı cilanın ahşap üzerinde daha etkili olduğunu da belirtmek gerekir. Vücudu ve solunum yollarını korumak için gerekli önlemler alındıktan sonra cila yapılmaya başlanabilir.

Cila, metal içermeyen bir fırçayla kapıya uygulanır. Camların kenarlarındaki yerler için küçük bir fırça ya da sünger kullanılabilir. Cilanın kuruması iki ya da üç saat sürecektir. Bu süreçte camları açık tutarak daha hızlı kurumasını sağlamak mümkündür. İstenildiği takdirde cilanın üzerine vernik uygulanarak daha parlak bir görüntü elde edilebilir.

Amerikan Kapı Cilalaması

Amerikan kapı da genellikle eski apartmanlarda ve yazlık dairelerde kullanılan bir kapı türüdür. Daire içinde kullanılan bu kapılarda kare ve dikdörtgen şeklinde oyuklar bulunur. Bu kapılara cila yaparken dikkat etmek gerekir çünkü oyuklara iyi uygulanmadığı takdirde kötü bir görünüme sebep olabilir.

Bu kapıların cilalama sistemi temel olarak standart ahşap kapılarla aynıdır. Ancak zımparalama işlemi için oldukça ince bir zımpara bulunmalıdır. Nitekim gereğinden fazla zımparalamak oyuklar üzerindeki motiflere zarar verecektir.

Cila, metal içermeyen bir fırça ile dış yüzeye uygulanır. Oyuklar için ayrıca küçük bir fırça bulmak faydalı olacaktır. Sıvı cila, ahşap kapılarda her zaman daha etkilidir. Kapının üzerindeki liflere dikkat edilerek cila her yere eşit sürülebilir.

Cila işlemi yapıldıktan sonra yağ ya da mum ile parlatma yapılabilir. Bunun için cilanın kurumasını beklemek gerekecektir. Aksi takdirde cila ile parlatmada kullanılan malzeme karışarak kötü bir görünüm ve koku oluşturur. Parlatma için vernik de kullanılabileceği gibi, diğer alternatifleri tercih etmek birçok açıdan daha faydalı olacaktır.

Panel kapı cilalaması

Panel kapılar, ahşap malzemeden imal edilen ürünlerdir. Bazılarının oyuk kısmında cam bulunabilmektedir. Özellikle 1970li yıllarda yapılan apartmanlarda, yazlık dairelerde sıklıkla kullanılan modellerdir. Bu modeller genellikle kolay çürümeyen, kaliteli ahşaptan imal edilir. Ancak yıpranmamaları için sık sık cila yapmak gerekecektir.

Toz cilanın ahşap kapılarda kullanışsız olduğunu belirtmek gerekiyor. Panel kapı cilası özel sıvı cilalarla ya da toz cila suyla karıştırılıp çözülerek yapılabilir. Eğer kapıların iç kısmında cam bulunuyorsa, cila yaparken camları gazete kağıdı benzeri bir materyal ile korumak gerekecektir. Cila cama aktığında kötü bir görüntü oluşur.

Elleri ve solunum yollarını korumak için gerekli önlemler alındıktan sonra, cila metalsiz bir fırça yardımıyla kapıya uygulanır. Kuruduktan sonra yağ ya da erimiş mum ile parlatılabilir.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Yorum ekle