Cam kapı, özellikle işyerlerinde kullanılan bir kapı türüdür. Kafeterya, kuaför gibi zemin kat, bahçe-balkon girişli işyerlerinde oldukça yaygın olduğu gibi bazı evlerin mutfak ve salon girişlerinde de görülmektedir.

Cam kapı tamiri

Cam kapı tamiri

Binanın yapısına göre dizayn edilen bu kapılar, oldukça estetik bir görünüme sahiptir. Mekânın sürekli aydınlık olması için cam kapı tercih edilebilir.

Ancak cam kapıların hassas düzenekler olduğunu da belirtmek gerekiyor. Her ne kadar sağlam bir cam kullanılmış olursa olsun, açma-kapama hızına göre bazı hasarların oluşması normaldir. Bu yüzden cam kapılarda oldukça gelişmiş bir sistem bulunmaktadır. Arıza durumlarında ise dikkatli davranmak ve sistem parçalarını iyi bir şekilde tamir etmek gerekir.

Cam Kapılarda Hangi Arızalar Oluşabilir?

  • Kapı Motoru Arızası: Kapı motoru, hava süspansiyonu oluşturan bir sistemdir. Bu parçanın amacı kapının açma-kapama hızı sebebiyle sarsılmasını ya da çarpma hızıyla zarar görmesini önlemektir. Açma-kapama hızını belli bir ölçüde tutmaya yarayan bu parça arızalandığında kapının zarar görme riski yüksektir. Uzun süre kullanımdan sonra süspansiyon yaratan sistem parçalarında arıza görülebilir. Eğer kapı hızlı bir şekilde açılıp kapanıyor, rüzgârın etkisiyle hareket ediyorsa bu durum kapı motorunun bozulmuş olduğunu gösterir.
  • Kapı Kolu Arızası: Cam kapılarda genellikle metal, krom ve cam kapı kolları kullanılır. Bunlar estetik olarak daha güzel göründüğü gibi, kolay bir kullanım sağlar. Eğer kapının açılması ya da kapanması normalden uzun sürüyor, sıkışmalar görülüyorsa bu durum kapı kolunun arızalandığını gösterir. Kapı kolları aşırı hızlı kapatma ve çekme sebebiyle bozulmakla birlikte, camdan yapılan kapı kolları kolay kırılabilmektedir.
  • Menteşe Arızası: Kapının açılıp kapanmasını menteşeler sağlar. Cam kapılarda kullanılan menteşeler genellikle disk ya da silindir şeklindedir. Özellikle kuaför, emlak ofisi gibi işletmelerde fazla açılıp kapandığı için menteşe arızası görülebilmektedir. Bununla birlikte 5-6 yılın üzerinde kullanılan cam kapılarla sıklıkla görünle bir arızadır. Kapı olması gerekenden yavaş açılıyor ve açılırken bir ses çıkarıyorsa büyük ihtimalle bir menteşe arızası bulunmaktadır.
  • Cam Tamiri: Belirtilen sistem parçalarındaki arızalar camlarda kırılmaya yol açabilir. Örneğin kapı motoru yeterince çalışmıyorsa ya da menteşeler gevşediyse kapı daha hızlı kapanacak ve camlar çatlayacaktır. Ayrıca çeşitli darbeler sonucu da camlarda çatlaklar, kırılmalar görülebilir. Cam kapılarda oluşan kırılmalar kötü bir görüntü yaratacağı gibi, içeri rüzgâr, toz girmesine sebep olur. Dolayısıyla kırılma görüldüğünde mutlaka tamir ettirmek gerekir.

Tamiri nasıl yapılır

Yukarıda belirtilen arızalar söz konusuysa ya da başka bir bozulma durumu varsa, kapının sistemine uygun bir tamir yapmak gerekir. Ev ve işyeri giriş kapılarıyla ofis bölmelerini ayıran cam kapılar ve otomatik sistemler arasında fark bulunduğunu da belirtmek gerekiyor. Dolayısıyla her biri için ayrı bir talimat izlemek faydalı olacaktır.

Nitelikli bir şekilde tamir yapabilmek için arızalı parçayı bulmak gerekir. Kapının açılma, kapanma hızına, açma-kapama işlemi sırasında çıkardığı seslere ve bunun gibi detaylara dikkat edilerek sistemin hangi parçasının arızalı olduğu tespit edilebilir. Eğer parça fazla yıpranmışsa yenisiyle değiştirmek faydalı olacaktır.

  • Kapı motoru arızası söz konusuysa yapılması gereken iç parçaları değiştirmektir. Herhangi bir cisim, iç mekaniklerin çalışmasını engelliyor olabilir. Motorun içi açılarak detaylı bir şekilde kontrol edilir ve sorunlu olan parça düzeltilir ya da değiştirilir. Motorun içine kaçan toz, talaş gibi parçalar biriktiğinde hava sirkülasyonunu engelleyebilmektedir.
  • Menteşe arızası söz konusuysa en iyi yöntem değiştirmektir. Yağlama işlemi sürtünmeyi ve kapının ses çıkarmasını bir süre engellese de geçici bir çözümdür. Kapı uzun yıllardır kullanılıyorsa menteşeleri değiştirmek faydalı olacaktır. Cam kapılarda menteşeler daha sağlam malzemelerden yapılsa da uzun yıllar kullandıktan sonra bozulabilmektedir.
  • Kırılan camları tamir etmenin tek yolu yenisiyle değiştirmektir. Kırılmış, çatlamış camı onarmanın ya da çatlakları kapatmanın herhangi bir yolu yoktur. Gerek hava ve toz sirkülasyonunu önleyebilmek gerekse kapının kolay bir şekilde kırılmasının önüne geçebilmek için kırılmış ve çatlamış camları yenileriyle değiştirmek gerekir. Bunun için sistemi komple değiştirmek gerekmez.
  • Kol ya da kilit arızalarında, kilidin yerinden sökülüp kontrol edilmesi gerekir. Aşırı kullanım bir süre sonra ciddi zararlara yol açabilmektedir. Böyle arızalarda gereken çözüm genellikle kolu ya da kilidi değiştirmek olmaktadır.

Kapının Arızalardan koruma

Çeşitli önlemler alarak cam kapıları arızalardan korumak mümkündür. Bunun için öncelikle kilit, kapı kolu, menteşe, motor gibi sistem parçalarında KALE gibi kaliteli markaları tercih etmek gerekir. Ayrıca motor ve menteşelerin sıklıkla temizlenmesi arıza durumlarını önleyecektir.

Kapı sistemlerindeki arızaların en büyük sebebi ayarların doğru yapılmaması ya da bir süre sonra bozulmasıdır. Kapı kurulumunda ayarları doğru bir şekilde yaparak uzun yıllar boyunca herhangi bir arıza olmadan kullanabilirsiniz. Kapı pompasında ya da motorunda yer alan değerler, kapının açılış hızını belirtir. Açılış hızını buradan uygun seviyelere göre ayarlayarak kapınızın bozulmasını önleyebilirsiniz

 



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (5 votes, average: 3,60 out of 5)
Loading...

Yorum ekle