Panjur sistemi hakkında tüm bilgileri ve panjur nedir, panjur çeşitleri ve panjur teknik özellikleri ile ilgili bilgileri bu makalemizde bulabilirsiniz.

Panjur Nedir?

Panjur sistemleri

Panjur sistemleri

Panjur; plastik, metal ya da ahşaptan yapılmış, çift kanatlı, pencere üzerine takılan, tamamen pencereyi dış etkenlerden koruma amaçlı yapılmış düzenektir.

Panjurun diğer bir güzel özelliği ise dışarıyı gören kişinin dışarıdakiler tarafından görünmemesidir. Bir nevi film özelliği taşır. Basit panjurlarda birçok menteşeler ile birleştirilmiş çok sayıda kanat bulunur. Açılır kapanır özelliğe sahiptir.

Diğer bir yandan da panjur sistemi dışarıdan içerinin gözükmesini engelleyerek dışarıdaki insanların bakışlarının önüne geçer. Panjurlar kapatıldığı zaman aynı zamanda dışarıdaki sesten ve gürültüden de korur. Ses yalıtımı sağlayıcı özelliği de vardır.

Soğuk havalarda pencereden içeriye kar, buz ve soğuk rüzgâr girmesini engelleyerek de ısı yalıtımı sağlar. Pencere ile panjur arasındaki boşluğa hava hapsolduğu için içeri hava giriş çıkışı önlenmektedir. Yaz günleri ev içerisinin normal şartlara göre daha serin ve ferah olmasını sağlar.

Diğer bir yandan da pencere açıkken içeri sinek vs. böcek girmesini engeller. Rahat bir şekilde pencerenizi açık bırakabilmenizi sağlar.

Çoğu insanda evden dışarı çıkarken pencere ve kapı açık bırakamama korkusu vardır. Fakat panjur sistemleri sayesinde içiniz rahat bir şekilde pencerenizi açık bırakarak evden dışarı çıkabilirsiniz. Panjurlar pencereden daha sağlam ve güvenli olduğu için daha emniyetlidir. Ek olarak da pencere her ne kadar açık bırakılırsa bırakılsın panjurun içeriyi göstermeme özelliği sayesinde dışarıdan gören kişi pencerenin açık olduğunu anlayamaz.

Panjur Çeşitleri

Panjurların birçok çeşidi vardır. Gerek manuel, gerek otomatik, gerek alüminyum vs. olmak üzere bir sürü çeşidi bulunmaktadır.

Manuel panjurlar genel olarak 50 cm. altında kalan pencerelere veya bölünerek bu ölçü altında kalmış pencerelere uygulanır. Makaslı panjur sistemlerinde de manuel panjur kullanılmak zorundadır. Çünkü makaslar ileri doğru açık olduğu zaman motorlu panjur çok da sağlıklı bir şekilde çalışmaz ve panjuru açıp kapatırken problem çıkarabilir.

  • Manuel panjurların kontrolü makaraya bağlı ipin sarılıp bırakılması ile sağlanır.
  • Yanı sıra panjurlarda redüktör sistemi de kullanılabilir.
  • Motorun kaldıramayacağı ölçüde bir güç gerekiyorsa redüktör yardımıyla panjur açılıp kapatılır.
  • Manuel panjurlarda kullanılan malzemeler aynı malzemelerden oluşur.

Panjur sistemleri manuel’in yanında motorlu olarak da yapılmaktadır. Panjura takılan motor sayesinde panjurlar daha rahat ve konforlu bir şekilde kullanılmaktadır. Motorlu panjurlarda pencerenin üst kısmında panjurun sarılarak toplandığı bir rulo bulunmaktadır. Kimileri dışardan belirgin şekilde yapılabildiği gibi kimileri de gizlenerek oluşturulmaktadır.

Motorlu panjurlar uzaktan kumanda sistemi ile çalışmaktadır. Kumandası sayesinde basit bir şekilde dilediğiniz gibi açıp kapatabilirsiniz. Panjurlara kullanılan motorların uzun süreli garantisi bulunmaktadır. Motorlu panjurlarda bir de motora bağlı kilit sistemi bulunmaktadır ki bu da evinizde ekstra bir güvenlik sistemi sağlamaktadır.

Alüminyum ve çelikten üretilmiş panjur çeşitleri de bulunmaktadır. Çeşitli doğa olaylarından koruma amaçlı yapılmış, güvenlik sistemi bulunan panjurlar içindedir.

Teknik Özellikleri

Çelik panjurların teknik özelliği özelliği ev, iş yeri ve mağazaların güvenliğini sağlamaktır. Bunun yanında estetik görünüş amaçlı da kullanılmaktadır.

Panjur motorları çeşitli teknik standartlarına sahiptir. Detaylara uygun başlıklarıyla rahat ve kolay şekilde montaj edilmesini sağlar. Motorun fazla ısınmasına karşı otomatik termik koruma özeliği de bulunmaktadır.

Motorlar kullanıldığı süre boyunca eskiyene kadar yağlama ve bakım istemez yani çok uzun ömürlüdür. Motorlu panjurlarda kontrol kumandalar ile sağlanır. Aşağı yukarı ve orta düğmeleriyle panjur kontrol edilir. Motorsuz panjurlarda ise açıp kapama işlemi el ile yapılır. Aşağı doğru çekilerek kapatılır, yukarı doğru itip sabitleyerek açılır.

Hırsızlığa karşı en büyük önlem niteliğindedir. Çamura, rüzgâra, toza, kar ve yağmura karşı çok uzun süre dayanıklıdır. Paslanmaz, eskimez ve yıpranmaz. Uzun ömürlü kullanım sağlar.

Ayrıca motora redüktör uygulanan panjur sistemlerinde olası elektrik kesintilerinde kepenklerin manuel açılma özellikleri de vardır.

Alüminyum panellerin yanı sıra galvaniz profiller, içi boş profiller vs. de kullanılabilir.

Çelik panjur sistemleri genellikle 66-120 mm. ölçülerinde yapılmaktadır. Et kalınlıkları çok ince ölçüde ve son derecede kaliteli üretilen mallardan yapılmaktadır.

 



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Yorum ekle