Ev ve işyerlerinde kullanılan panjurlar zaman zaman arıza gösterebilmektedir. Bu panjurları tamir etmek için çeşitli yöntemler bulunmaktadır.

Motorlu Panjur Tamiri

Motorlu Panjur Tamiri

Motorlu Panjur Tamiri

Motorlu panjurların oldukça kullanışlı sistemler olduklarını belirtmek gerekiyor. Ancak çeşitli durumlarda bazı sistem arızaları görülebilir. Bu arızalar kullanıcı hatalarından, yanlış montajdan ya da uzun süre kullanılan sistemlerin deformasyonundan kaynaklanabilir.

Eğer kritik bir arıza söz konusuysa yapılacak en iyi şey bir panjur tamircisi çağırmaktır. Ancak bazı arızalar kullanıcı tarafından da giderilebilir.

Motorlu panjur tamiri yapmadan önce arızanın neden kaynaklandığını bilmek gerekir. Bu tür panjurlarda genellikle motordan kaynaklı hatalar görülür. Kullanıcı hatalarından kaynaklı arızalar bu tür panjurlarda pek görülmez. En çok arıza görülen parça ise motordur. Motorda aşırı ısınmayı önleyen bir parça vardır. Sıcaklık yükseldiğinde bu sistem devreye girer ve panjurun açılıp kapılmasını önler.

Elektrik kesintileri ve akım değişiklikleri de motorlu panjurların bozulmasına sebep olan nedenler arasındadır. Elektrik kesintisi durumunda motor yanabilir. Aynı şekilde, kesintiden sonra birdenbire yüksek akımda elektrik geldiğinde motorun termik sistemi devreye girebilir ve panjur çalışmaz hâle gelebilir. Böyle durumlarda yeni bir motor almak gerekir.

Otomatik panjurun yayı bozulmuş da olabilir. Ayrıca uzun süre kullanılan panjurlarda elektrik sirkülasyonu sebebiyle bazı sorunlar da görülebilmektedir. Otomatik panjur tamiri yaparken öncesinde panjurun güç kaynağıyla ilişkisini kesmek gerekir. Aksi takdirde elektrik çarpması gibi kazalar yaşanabilir.

Yayda veya mekanizmada bir sorun varsa kullanıcı tarafından giderilebilir ancak diğer sorunlar için mutlaka bir tamirci çağırmak gerekir.

Bununla birlikte açılırken ya da kapanırken çeşitli sorunlar görülüyorsa kayış sisteminde bir sorun olabilir. Kayışlar ne kadar kaliteli olursa olsun bir süre sonra eskimekte ve kopma gibi sorunlar görülebilmektedir. Eğer kayışlarda incelme söz konusuysa onları mutlaka yenilemek gerekir. Aksi takdirde motor çalışır durumda olsa bile panjurların açılıp kapanması uzun sürecektir.

Manuel Panjur Tamiri

manuel panjur tamiri

manuel panjur tamiri

Manuel panjurlarda görülen arızaların önemli bir kısmı kullanıcı hatalarından kaynaklanır. Ancak yanlış montaj ve uzun süre kullanmaktan kaynaklanan deformasyon da panjur tamiri gerektirecek durumların ortaya çıkmasına yol açabilir. Bu tür panjurlarda genellikle hava, su sızdırma gibi sorunlar görülmektedir. Panelde ve kanatlarda basınç sebebiyle görülen sorunlar da mevcut olabilir. Manuel panjurları tamir etmek, otomatik olanlara göre daha kolaydır.

Eğer panjur açılıp kapanmıyorsa, ya da olması gerekenden daha yavaş açılıyorsa ipte bir sorun olabilir. İp sıkışmış, incelmiş ya da kopmuş olabilir. Bu durumda yapılması gereken ipi değiştirmektir. Panjur ipini değiştirmek için dikmedeki vidaları sökmek gerekir. Yeni ip, dikmedeki yere sarılarak değişim işlemi yapılabilir.

Eğer panjur hava ya da su sızdırıyorsa, kanatlarda bir sorun var demektir. Kanatlar tam kapanmıyor olabilir. Böyle durumlarda vidaları değiştirmek yararlı olacaktır. Ayrıca toz birikmesini önlemek için panjuru haftada bir kez tamamen açık konuma getirip temizlemek gerekir. Bu tür işlemler yaparak panjur arızalarını önleyebilirsiniz.

Panjur tamiri yapılırken dikkat edilmesi gereken birçok husus vardır. Yükseklik korkusu olan insanların panjur tamirinden uzak durmaları tavsiye edilir. Çünkü ekipman değişimi için pencere kenarına çıkmak hatta belli bir oranda sarkmak gerekecektir. Bu durum akrofobi sahibi kişiler için tehlike arz edebilir. Böyle bir durum söz konusuysa panjur tamiri konusunda uzman bir kuruma başvurulmalıdır.

Panjur Montajı

Panjur seçerken öncelikle pencere ölçülerini almak gerekir. Seçilen panjurun istenmeyen güneş ışığını, rüzgarı ve toz gibi etkenleri engelleyeceğinden emin olunmalıdır. Panjur, pencerenin dış kısmına monte edilir. Eğer panjur montajı için ekstra para vermek istemiyorsanız ve yeterli ekipmanınız varsa satın aldıktan sonra kendiniz de montaj yapabilirsiniz.

Öncelikle toplama kutusunu monte etmeniz ve ipleri içinden eşit şekilde geçirmeniz gerekir. Panjurlar bu kayışlar ile açılıp kapanacaktır. Panjur ipi sarmak için gerekli olan aparat da pencere ölçülerine göre panele monte edilir. Bundan sonra yapmanız gereken panjur sistemlerini monte etmektir. İpleri delikten geçirerek iç kısımdaki dikmeye sardığınızda montaj tamamlanmış olacaktır.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (İlk oy sizden olsun)
Loading...

Yorum ekle