Panjur kapı deyince ilk aklınıza gelen büyük ihtimalle mağaza ve dükkanların güvenliği için kullanılan panjurlarıdır. Aslında çok farklı bu kapıların alakası olmasa da az çok benzerlik gerçekten vardır. Panjur kapılar ise kombine bir çözüm olarak jaluzi ile birlikte yapılmış kapıdır. Bazen ise akordeon kapılara da panjur kapı denilir. Bu makalenizde panjur kapılar ne olduğunu, özellikleri, avantajları ve eksiklerinden bahsedeceğiz.

Panjur kapı nedir?

Panjur kapı fotoğrafı

Panjur kapı fotoğrafı

Fazla uzatmadan konuya geçelim ve odalar arası panjur kapı nedir açıklayalım. Daha sonra özelliklerinden bahsedilecektir. Söz konusu kapılar normal kapılar gibi aynı şekilde çarpma veya sürmeli yapılabilir. Ancak genellikle cam veya ahşap ile kapatılan kapı aynasının yerine panjur kurulur. İşte farkı neredeyse bu kadar ve kepenk veya başka ona benzer şey yoktur. Panjur kapıları hakkında bildiklerimiz genellikle gerçek ile alakası yoktur. Farklı sebeplerden dolayı yanlış bilgi yaygınlaşmış. Sebeplerinden biri de panjur kapı ismi ile farklı ürünlerin satılmasıdır. Maalesef bazen bununla karşılaşmaktayız.

Aslında ayrı bir kapı türü olarak algılamak doğru gözükmüyor. Çünkü yukarıda da dediğimiz gibi panjur kapıları çarpma, sürgülü veya akordeon şeklinde tasarlanmış olup bu açıdan bildiğimiz düz kapılar ile birebir aynıdır.

Panjur kapı fotoğrafı

Panjur kapı fotoğrafı

Söz konusu panjur kapıların normal kapılara göre farkı ise – ışık geçirmesinin ayarlanabilmesidir. Panjur kapıların ikinci önemli özelliği kapının bir tarafından, örneğin içeriden dışarıyı izleyebilirken karşı tarafından kapı sanki tamamen kapalı görünmesidir. Bazı yerlerde bu önemli olabilir. Örneğin oda için izleyebilir ve kontrol edebilirsiniz fakat odadakilerin haberi olmayacak ve dolayısıyla rahat olabilirler.

Çok yerde bu özelliğin kullanılması ile en sık şirket ve devlet kurumlarında müdür odalarında rastlanır. Bu şekilde elemanlarını rahatsız etmeden ofisini kontrol edebilirsiniz.

Panjur kapı nasıl montaj edilir video izleyebilirsiniz.

Panjur kapı çeşitleri

Panjur kapı çeşitleri hakkında yazacak pek çok şey yoktur. Zİra kapı konstrüksiyonu olarak bu kapılar düz kapılar ile neredeyse aynıdır. Yukarıda da dediğimiz gibi sadece kapı kanadının bazı parçaları değişmekte olup aynı şekilde faklı tarz ve malzeme kullanarak yapılabilmektedir. İşte bu panjur kapıların önemli bir avantajıdır. Çünkü mevcut olan kapılar yerine bu kapı yerleştirmek istediğinizde kapı boşluğu ve kapı kasasını değiştirilmesine gerek yoktur. Çeşitlerinden bahsederken ise genellikle kapıda yer olan panjurun çeşitleri söz konusudur. Örneğin panjur sabit veya kapatılabilir olarak bulunmaktadır.

1. Sabit panjurlu kapı. Başlıktan da belli olmak üzere bu tür kapılarda panjur sabit olup jaluzi mekanizması yoktur. Dolayısıyla kapı sadece bir tarafında izlenebilir ve izlemeye yönünü değiştirmek mümkün değildir. Örneğin oda içinden dışarı izleniyor ise karşı tarafından oda içini izlemek şeklinde ayarlanmazdır.

2. İzleme noktası değişebilir panjurlu kapı Bu tür panjur kapı öncekilere göre daha avantajlıdır. Panjur mekanizması kapıyı tamamen kapatılması veya izleme yönünü değiştirilmesine uygundur. Ancak bu tür panjurun mekanizmalarından dolayı kapının fiyatı da daha yüksektir. Bu sebeple çoğu yerlerde sabit dikey panjurlu kapı kullanılmakta olup ikincileri ise genellikle özel yerlerde kullanılmaktadır.

Yatay panjurlu kapı

Yatay panjurlu kapı

Bİr daha panjurun özelliği lamellerin yönüdür. Bu açıdan kapı panjuru dikey ve yatay olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.

  1. Yatay panjurlu kapı Bu klasik bir kapıdır. Genellikle bu tür panjur kapılar kullanılmakta ve en önemli özelliği geniş açılı olarak karşı tarafın iyi bir şekilde izlenebilmesidir. Doğru bir şekilde ayarlanınca bu kapıların her iki tarafından karşısını izlemek mümkündür. Bazen bu özelliği önemlidir.
  2. Dikey lamelli panjur kapıların özelliği ise sadece kapının tam karşınsın izlenebilmesidir. Bu sebepten dolayı bu tür kapıları pek çok tercih edilmemekte ve dikey panjurlu kapı adı ile yanlış olarak daha çok akordeon kapılar kastedilmektedir.

 

Son olarak panjur kapılar yapılma malzemelerine göre ayrılmaktadır. Genellikle ahşaptan yapılmakta iken bazen panjurlu kapılarda rastlanır.

  1. PVC panjurlu kapı. Son zamanlarda daha yaygınlaşan metal kapılarda ayrı şekilde montaj edilen ve ayarlanabilir panjur mekanizmaları yer almaktadır. Fakat hazır olarak kapı ve panjuru birlikte satılmamaktadır. Çoğu zaman ise plastik panjur kapı deyince yine katlanabilir ve akardion kapı adı ile bilinen kapı kastedilmekte. Genellikle düşük kaliteli ve pek çok dış görünümü güzel olmayan kapılardır.

    Ahşap panjur kapı fotoğraf

    Ahşap panjur kapı fotoğraf

  2. Ahşap panjur kapıları Yukarıda da dediğimiz gibi bu kapılar klasik bir çözümdür. Yine yukarıda zikrettiğimiz gibi genellikle bu tür kapıların panjuru sabit yapılmakta ve ayarlanmaz yapılmaktadır. Bu kapıların en önemli özelliği ise basit konstrüksiyona sahip bu kapıların yapımının kolay olmasıdır. Hatta evinizde ahşap kapı varsa pek çok masraf yapmadan ona panjur montaj edilmesi mümkündür. Aşağıda montaj metotları zikredilecektir.

 

Aslında bugün rastlanabil panjur kapıların çeşitleri bu kadardır. Kapıların boyutları ise genelde normal kapılar ile birebir aynıdır. Eğer özel boyutlarda panjur kapı gerekiyor ise tabii ki sipariş verilebilir. Son zamanlarda bir de kapı boşluğunun yüksekliğinin tamamına dikey panjur kapılarda çok yaygınlaştı. Bu panjur kapı boşluğunun iç tarafından montaj edilir ve genellikle yaz için çözümdür. Bu panjurun kullanım amacı yazın odaların havalandırılmasını sağlamaktır.

Kapıya panjur nasıl montaj edilir?

Kapıya panjur montajı zor bir iş değildir. En kısa yolu – mevcut olan kapınızın kapı kanadında dekoratif aynasının yerine panjuru yerleştirmektir. Montajı şu şekilde yapılır.

  1. Önce kapı kanadında bulunan dekoratif aynasını kaldırmak gerekir. Genellikle bu işlem çok kolay yapılır. Kapıda cam bulunmakta ise sadece onu sabitleştirildiği cam çıtalarını çıkartmak yeterlidir. Öce aşağıdaki çıtaları, sonra yan taraflarında ve en son olarak üst kısmındakileri çıkartmak gerekir. Bu şekilde çıkartılmasının sebebe ise camın düşmemesi içindir.
  2. Kapı kanadında panjur yerleştirmek için delikleri yapılır. Bu işlemi yapmak için el freze makinesi gerekecektir. En önemlisi – oyukların doğru şekilde yapılması ve konulacak panjur ile uymasıdır.
  3. Son olarak panjuru yerleştirin. Burada da sorun olmamalıdır ve kolayca yerleştirebilirsiniz. Daha sağlam olması için tutkal kullanabilirsiniz.
Panjur kapı fotoğrafı

Panjur kapı fotoğrafı

İşlem yapılmış bölgeleri gizlemek amacı ile panjur çevre uzunluğuna lata yapıştırabilirsiniz. Bir daha yöntem olarak kapınıza hazır panjur satın alarak kolayca montaj edebilirsiniz. Hatta bu kez ayarlanabilir panjur da olabilir. Montaj şekli yukarıda verdiğimiz ile aynıdır. Panjuru kapıların en önemli özellikleri ve çeşitleri bunlardır. Belki montajı hakkında yazabileceğimiz birkaç cümle daha olabilir ancak fazla uzatmak doğru değildir. Çarpma, sürgülü olarak düz kapıların montajı hakkında makalelerimizi tavsiye deriz. Çünkü montajı açısından pek çok farkı yoktur.

 



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Yorum ekle