Otomatik kapılar genellikle geniş kapalı alanlarda, otopark, bahçe gibi açık alanlarda, hastanelerde ve bunun gibi yerlerde kullanılır. Geniş alanları manuel kapılarla korumak büyük bir risktir. Bu alanlarda tam anlamıyla koruma sağlayabilmek için kolay senkronize olan ve güvenlikli otomatik kapıları kullanmak gerekir. Kapı çeşitleri ise genellikle kullanım alanlarına göre belirlenmektedir.

Otomatik kapı çeşitleri

Garaj Kapıları

garaj-kapilariOtomobillerin ve diğer motorlu taşıtların mümkün olduğunca kapalı alanlarda muhafaza edilmeleri gerekir. Kapalı yerde korunan araçların çalınma riski olmayacak ve toz, kir, nem gibi dış etkenlerden kaynaklanan deformasyonlar görülmeyecektir.

Garaj kapıları bu bakımdan oldukça önemlidir. Site, apartman, villa gibi konutların ve şirket binalarının garajlarını koruyan bu kapılar  0,50 mm ile 40 mm arası poliüretan köpük ile kaplanmışlardır. Uzaktan kumanda, kartlı geçiş gibi sistemler ile aktive edilebilirler.

Sürgülü Kapılar

Bu tür kapılar bahçe, otopark gibi konutlara ait açık alanlarda, fabrika girişlerinde ve bunun gibi yerlerde kullanılır. 600 KG`dan 5000 KG`a kadar farklı büyüklüklerde ve ağırlıkta kapılar bulunmaktadır. Özel konut alanlarında ve fabrikalarda kullanılan kapılar arasında bazı farklılıklar olsa da çalışma sistemi temelde aynıdır. Kapı aktive edildiğinde tek yöne doğru açılır ve kapanır. Bu kapılar güvenlik kabininden komuta edilebileceği gibi kartlı geçiş sistemi ve uzaktan kumanda ile de çalıştırılabilir.

Ameliyathane Kapıları

Sağlık kuruluşlarına bağlı muayene ve ameliyathane alanları için seçilecek kapılarda hijyene dikkat etmek gerekir. Ameliyathanelerde çift yana açılan, sızdırmaz laminat kapılar kullanılır. Bu kapılar genellikle tuzlu ya da camlı olmakla birlikte kart okuma sistemiyle çalışmaktadırlar.

Çift Kanatlı Kapılar

Apartman, site, villa gibi konut alanlarına bağlı otopark ve bahçelerde kullanılan bir diğer kapı çeşidi de çift kanatlı kapıdır. Bu kapılar güvenlik kabininden, uzaktan kumandayla ya da kartlı geçiş ile çalıştırılabilir. Kapılar içeri ya da dışarı doğru çift yönden açılır. Açılma ve kapanma esnasında ışıklı ve sesli bir sinyal verilerek güvenlik sağlanır. Kapılarda yer alan emniyet fotoseli ise sıkışma gibi durumlara karşı güvenlik sağlar.

Fotoselli Kapılar

Genellikle alışveriş merkezlerinde görülen bu kapılar döviz bürolarında ve hastanelerde de kullanılır. Kapılarda yaklaşan kişileri algılayan bir sensör vardır. Sensör motoru harekete geçirir ve kapılar iki yana doğru açılır. Ses çıkarmayan bir motorla çalışan bu kapılar, uzaktan kumanda ya da kartlı geçiş ile de çalışabilir. Tek ya da çift yönlü sensör ile aktif edilebilir.

Otomatik kapı sistem özellikler

Otomatik kapılarda sistemi harekete geçiren bir motor bulunur. Üste, yanlara veya belli bir yöne dairesel olarak açılan bu kapılar, kanat profilleriyle hareket ettirilir. Kapı kontrol panelinden kilitlenebilir ya da aktif hâle getirilebilir. Uzaktan kumanda, kartlı geçiş, hareket algılayıcı gibi etkenlerden gelen sinyaller sensöre iletilir ve sensör motoru harekete geçirir. Motor ise kanat profiller yardımıyla kapının açılıp kapanmasını sağlar.

Bu tür kapılarda genellikle dekoderli motor kullanılmaktadır. Kapının açılma ve kapanma hızı motora bağlıdır. Birçok kapı sisteminde bu hız kontrol paneli üzerinden ayarlanabilmektedir. Bununla birlikte algılama sistemine sahip olan kapılarda, yaklaşan obje mikrodalga ışınları yoluyla algılanır. Obje algılandığında kontrol paneline mikrosaniye düzeyinde bir sinyal gönderilir ve bu panel motoru harekete geçirerek kapının açılmasını sağlar.

Bu aktivitasyon diğer kapılarda uzaktan kumanda, kart okuma, parmak izi okuma gibi sistemlerle yapılabilir. Ancak kapıların çalışma sistemi temel olarak aynıdır.

Öncü firmalar

  • ASC Kapı : 1988 yılında faaliyete geçen ASC kapı, Türkiye\’nin en köklü otomatik kapı firmaları arsında yer alıyor. Firma kataloglarında garaj kapıları, döner kapılar, kepenk sistemleri ve dairesel kapılar gibi birçok otomatik kapı türü bulunuyor. Özel ve toplu konutlar, şirketler, iş hanları, okul, hastane gibi alanlar ve sanayi bölgelerinde kullanılabilecek kapı türleri üreten ASC, alanında uzman bir ekiple hizmet vermektedir.
  • Door And Store : 7 gün 24 saat teknik servis sağlayan Door And Store, 2013 yılında faaliyete geçmiş olsa da otomatik kapı alanında tecrübeli kişiler tarafından kurulmuş bir firmadır. Door And Store, satışa çıkardığı kapı sistemlerinde yalnızca teknik özelliklere değil, estetiğe de önem vermesiyle bilinmektedir. Firma teknik destek alanında da kaliteli bir hizmet sağlamaktadır.
  • Isodoor : Hollanda menşeili bir firma olan Isodoor, Avrupa’nın en çok tercih edilen otomatik kapı kuruluşları arasında yer alıyor. Isodoor, Hollanda’da 15 yıl hizmet verdikten sonra Bilka Otomatik Kapı Sistemleri A.Ş`nin girişimleriyle Türkiye’de de hizmete başlamıştır. Isodoor, genellikle iş yerleri, endüstri kuruluşları ve hastaneler için kapı üretmektedir. Ancak özel konutlar için de kaliteli otomatik kapı modelleri bulunmaktadır. Firma yalnızca satış ve montaj alanında değil, ekipman ve teknik servis alanında da nitelikli bir hizmet vermektedir.

Yaklaşık fiyatlar

Otomatik kapılarda fiyat belirlerken motor, kontrol paneli gibi ekipmanları da göz önünde bulundurmak gerekir. Fotoselli cam kapılarda tek kanat 2500 TL iken motorlar 1000 TL`yi bulabilmektedir.

Dairesel açılan bahçe kapılarında bu fiyat 1750 TL`ye kadar çıkıyor. Ancak bu rakamlar yalnızca fikir edinmek konusunda yardımcı olabilir ve otomatik kapı sistemlerinde net bir fiyat vermek zordur.

Fiyatlar kapı türüne ve ölçülerine göre değişiklik gösterir.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (İlk oy sizden olsun)
Loading...

Yorum ekle