Hangar, fabrika, havaalanı, tersane gibi yerlerde bulunan geniş kapalı alanlara verilen isimdir. Çalışma, depolama veya uçak gibi büyük taşıtları muhafaza etme amacıyla kullanılan bu mekânlarda kapı sistemleri büyük bir önem taşır. Hangarın büyüklüğüne ve kullanım amacına uygun bir kapı sistemi seçilmesi son derece önemlidir.

Temel Çalışma Prensipleri

Çok seksiyonlu Hangar kapı

Çok seksiyonlu Hangar kapı

Hangar kapıları günümüzde genellikle elektronik sistemlerle çalışmaktadır. Kapının üst kısmında çelik halatları kontrol eden bir motor vardır. Kapının düğmesine basılı tutulduğunda bu motor çelik halatları belli bir hızla harekete geçirir, kapı üste ya da yana doğru açılır.

Hangar kapıları, çalışma sistemlerine göre ikiye ayrılır. Kullanım alanlarına göre farklı çeşitleri olsa da temel ayrım şu şekildedir:

  • Yukarı Toplanır Hangar Kapıları: Birbirinden bağımsız birkaç kapı, üst kısımda yer alan motor sayesinde tek bir kapıymış gibi aynı anda hareket eder. Havaalanlarında, ağır sanayi tesislerinde kullanılan bu kapı UV dayanımlıdır. Hızlı hareket özelliğine sahip olduğu ve uygun fiyatlarla yaptırılabildiği için özellikle sanayi tesislerinde tercih edilir. Kolay ve ucuz olduğu gibi alan kaybını en aza indiren kapı türü olduğu için tercih edilir. Yüksek rüzgâr mukavemetine sahip olduğu için hava koşullarına dayanıklıdır.
  • Yana Kayan Hangar Kapıları: Askeri havacılık tesislerinde, gemi hangarlarında ve ağır sanayi tesislerinde tercih edilen bu kapı, yukarı toplanmaya uygun olmayan koşullar için üretilmiştir. Bölünmüş olan iki kanatın tek yöne ya da iki farklı yöne çekilmesiyle çalışır.

Teknik Donanım Özellikleri

Hangar kapıları, birçok farklı parçadan oluşan sistemlerdir. Açılıp kapanma işlemi bu sistemin koordine bir şekilde çalışmasıyla yapılır. Eski model hangar kapılarında genellikle insan gücüyle çalışan mekanik bir sistem bulunmaktayken günümüzde tek düğmeyle çalışan otomatik bir sistem bulunmaktadır.

Raylar

  • Alt Sevk Rayları: Kapının ağırlığını taşıyacak bir yapıdadır. Üzerinde bulunan drenaj kanalları su dolmasını önler. Kapıyı sabit tutan raylardır. Yana kayan hangar kapılarında kullanılan raylar daha farklı yapıdadır. Sağlam bir malzemeden yapıldıkları için uçakların ya da yük taşıyan araçların ağırlığını kaldırabilmektedirler.
  • Üst Kılavuz Rayları: Kapıyı üst tarafta sabitlemek için kullanılan raylardır. Çelik halatlar genellikle bu raylar üzerinde hareket eder. İçeriye toz ya da hava akımı girmesini engelleyecek, fırça ve fitillerle desteklenmiş sistemler tercih edilmelidir.

Kumanda Sistemleri

Kapı, yan tarafta bulunan bir otomatik kumanda sistemiyle hareket ettirilir. Ancak acil durumlarda manuel müdahale butonu bulunmaktadır. Otomatik mekanizmanın arızalandığı ve güvenlik sistemlerinin aktif olmadığı durumlarda manuel kumanda ile müdahale edilebilir. Bu kumanda kapıdaki enerjiyi keserek sistemin çalışmasını durdurur.

Motoru

Belirtildiği gibi, hangar kapıları çelik halatlar yardımıyla yukarı ya da yan tarafa doğru açılır. Bu halatlar üst kısımda bulunan bir motor ile hareket ettirilir. Motorlar, kapının ağırlığını hesaplayacak ve kaldıracak güce sahiptir. Ayrıca açılış ve kapanış işlemlerinin sarsıntısız bir şekilde gerçekleşmesi için yumuşak yol verici sensörler bulunur.

Genel Ölçüler

  • Kasa kalınlığı 295 mm

    Angar kapı boyutu

    Angar kapı boyutu

  • Çelik halat ölçüsü 6 – 8 mm
  • İç ve dış perde arasındaki boşluk 295 mm

Kapılarda bunlar dışında toz, hava sızmasını önleyici bir yalıtım bulunması gerekir. Ayrıca gerek havaalanlarında gerekse sanayi hangarlarında personelin girmesi için normal bir kapı bulunmalıdır. Hangar kapıları, yukarıdaki temel sistem özelliklerine sahip olmakla birlikte bu özellikler kullanım alanlarına göre değişiklik gösterebilir.

Hangar Kapı Çeşitleri

Seksiyonel Kapılar:

Seksiyonel Angar Kapısı

Seksiyonel Angar Kapısı

Otomatik bir çalışma sistemine sahip olan, üzerinde ve aydınlatma amaçlı pencereler bulunan kapılardır. Bu kapılar aynı zamanda toz ve ısı yalıtımına sahip olarak üretilmektedir. Ölçüleri mekâna göre değişmekle birlikte enleri boy oranından yüksektir. Genellikle 5500 mm boy ve 7500 mm en seçenekleriyle üretilirler.

 

Rulo Kapılar:

Rulo angar kapısı

Rulo angar kapısı

Genellikle fabrika, depo gibi alanlarda kullanılan bu kapılar 2500 mm ölçüsüne kadar yüksekliğe sahiptir. Bu kapıların temel özelliği, yukarıda bulunan rulo sistemiyle hareket etmesidir. Günde 1200-1500 arasında açılıp kapanma özelliğine sahip olan bu kapılar hızlı oldukları için tercih edilmektedir.

Güvenlik Seçenekleri

Hangar kapıları acil durumlara karşı güvenlik sistemleriyle donatılmaktadır. Elektronik kapılarda halat kopması durumunda devreye girecek bir klik bulunuyor. Bu klik, kapıların aniden düşmesini önleyerek parmak sıkışması gibi yaralanmaları engeller. Ayrıca zemine emniyet fotoseli koyarak engel algılayıcı yaratmak ve kapının burada herhangi bir insan ya da cisim olduğunda kapanmasını önlemek mümkündür.

Fiyatlar

Hangar Kapıları için genel bir fiyat belirlemek imkânsızdır. Bu kapılar mekâna özel yapılır. Seçilen kapı çeşidi, büyüklüğü, çalışma sistemi, akü seçimi, güvenlik donanımı gibi unsurlar fiyatı belirler. Dolayısıyla fiyat alabilmek için öncelikle hangarın büyüklüğüne, ihtiyaç olan kapı ölçülerine ve çalışma sistemine karar vermek gerekir. Fiyatlar bu unsurlara göre değişkenlik gösterir.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (İlk oy sizden olsun)
Loading...

Yorum ekle